10 Apr 2024
Vodiči

Vodič za nakup kolesarskega nahrbtnika

Vodič za nakup kolesarskega nahrbtnika

Izbira kolesarskega nahrbtnika, ki bo popolnoma ustrezal vašim potrebam na kolesarskih dogodivščinah, je lahko težaven in neprijeten podvig, če se ga lotite brezglavo. Ta članek vam pomaga razdeliti ključne komponente dobrega kolesarskega nahrbtnika, da boste lažje presodili, kateri nahrbtnik bo za vas predstavljal optimalno izbiro.

Izbira nahrbtnika glede na vrsto kolesarjenja

Izbira pravega kolesarskega nahrbtnika je v veliki meri odvisna od vrste kolesarjenja in posledično od njegovega namena uporabe. Ne pozabite, da je nahrbtnik, ki ga nameravate kupiti, namenjen kolesarjenju, zato se potrudite poiskati takšnega, ki je zasnovan posebej za ta namen.

Kolesarski nahrbtnik Deuter Race 8L
Manjši kolesarski nahrbtnik Deuter Race 8L (Extremevital.com)

Nahrbtnik, namenjen kolesarjenju, ima ustrezno ergonomijo, ki pripomore k udobju in stabilnosti nahrbtnika. Položaj telesa med vožnjo s kolesom je namreč precej drugačen kot pri hoji, pohodništvu, teku itd.

1. Kolo kot dnevno prevozno sredstvo

Če kolo uporabljate za vsakodnevno vožnjo v šolo ali pisarno ter za manjše opravke, poskrbite, da bo tudi nahrbtnik v večini namenjen temu. Nahrbtniki oz. torbe za prevoz na delo ali v šolo imajo običajno oblazinjene predale za prenosne in tablične računalnike. Ponavadi imajo tudi organizatorje za pisala, papirje in druge predmete. Prepričajte se, da bo nahrbtnik udoben, ko bo naložen s knjigami.

Sistemi jermenov na potovalnih nahrbtnikih so običajno dobri, vendar ne odlični. Če je za vašo relacijo značilen razgiban teren in zahteva veliko gibanja telesa, si raje oglejte nahrbtnike za gorska kolesa.

2. Nahrbtniki za gorsko kolesarjenje

Gorski kolesarski nahrbtniki imajo eno glavno prednost pred običajnimi kolesarskimi nahrbtniki, saj imajo najboljši sistem pasov na trgu. Pri terenskem kolesarjenju se morajo kolesarji na kolesu premikati, da ohranijo ravnotežje in težišče na pravem mestu. Zaradi povečanega gibanja kolesarja mora nahrbtnik ostati na mestu ne glede na vse.

Kolesarski nahrbtnik Deuter Trans Alpine Pro 28L
Kolesarski nahrbtnik Deuter Trans Alpine Pro 28L (Extremevital.com)

Kakovostni nahrbtniki za gorsko kolesarjenje tako objamejo telo kolesarja in imajo zelo dobro nastavljive pasove s prsnimi, ramenskimi in trebušnimi trakovi.

3. Cestno kolesarjenje

Če ste cestni kolesar (profesionalec ali navdušenec), v nahrbtniku gotovo iščete lahek hidracijski paket. V nahrbtniku za cestno kolesarjenje ne boste prevažali veliko opreme, zato bo za vas najpomembnejši enostaven dostop do vsebine, najpogosteje do tekočine (npr. naramnice za vodo ali hidracijske vrvice).

4. Univerzalni nahrbtniki

Za kolesarja, ki potrebuje nahrbtnik le za prevoz mesečne zaloge živil iz trgovine, so priporočljivi kolesarski nahrbtniki oz. torbe, ki so preproste, z enim prostornim glavnim predalom. Običajno so najboljše torbe oz. nahrbtniki z zgornjim polnjenjem, v katere je mogoče enostavno pospraviti stvari in jih vzeti iz njih.

Ustrezna velikost kolesarskega nahrbtnika

Ena najpomembnejših stvari, ki jo je treba poleg praktičnosti in funkcionalnosti upoštevati pri izbiri nahrbtnika za kolesarjenje, je njegova velikost. Na vožnji s kolesom vam mora biti udobno. Prevelik nahrbtnik lahko povzroči drgnjenje zadnjega kolesa ali vas potisne v neroden položaj telesa. Zato dobro razmislite, kakšno velikost potrebujete, da boste lahko udobno namestili svojo opremo.

Kolesarski nahrbtnik Evoc FR Trail 20L
Kolesarski nahrbtnik Evoc FR Trail 20L (Extremevital.com)

Če si kupujete nahrbtnik z dodatnim prostorom »le za vsak slučaj«, to nikoli ni dobra ideja. Rešitev za kolesarje, ki si po potrebi želijo dodatnega prostora, je ta, da si omislijo kolesarski nahrbtnik z možnostjo razširitve.

Vodoodporni kolesarski nahrbtniki

Pred nakupom nahrbtnika dobro razmislite, kako odporen naj bo vaš nahrbtnik na vremenske vplive. Vodoodporni modeli lahko prenesejo rahel dež in za kratek čas ohranijo vsebino suho. Za večino ljudi, ki niso izpostavljeni močnemu deževju, so povsem primerni. Vodoodporni nahrbtniki so pogosto opremljeni tudi s prevleko za dež za primer hujšega deževja.

Popolnoma vodoodporni nahrbtniki imajo pogosto podloženo dno, prevlečene zadrge in sintetične tkanine, ki zagotavljajo, da voda pod nobenim pogojem ne bo prodrla v notranjost. Če prenašate drago opremo, kot so fotoaparati ali prenosni računalniki, je izbira popolnoma vodoodporne in nepremočljive različice dražja, a zelo priporočljiva.

Kolesarski nahrbtnik Thule Rail 18L
Kolesarski nahrbtnik Thule Rail 18L z mehom za vodo Hydrapak 2,5L (Extremevital.com)

Nekateri nahrbtniki so opremljeni tudi s prevleko za dež. Čeprav to ni tako priročno kot popolnoma nepremočljiv nahrbtnik, bo dežna prevleka ohranila vašo vsebino suho ne glede na vse. Sicer je prevleke potrebno vedno znova izvleči in obleči, a so dežne prevleke najboljša rešitev, če vas na poti ujame dež.

Tako kot pri večini nakupov je tudi pri kolesarskem nahrbtniku potreben dober premislek, da izberete pravega. Z upoštevanjem nasvetov v tem članku boste lahko zlahka presodili, kaj resnično želite od svojega kolesarskega nahrbtnika. Ne pozabite, da je kolesarjenje lahko namenjeno prevozu, hkrati pa tudi ohranjanju kondicije in uživanju v naravi. Zato izberite kakovosten kolesarski nahrbtnik za svoj namen in ga dobro izkoristite.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024