31 Maj 2024
Vodiči

Vodič za zimsko kolesarjenje

Vodič za zimsko kolesarjenje

Kolesarjenje pozimi je za marsikoga zastrašujoča ideja. Vendar pa vas zima ne bi smela zaustaviti pri vožnji s kolesom, če ste na zimske razmere dobro pripravljeni. Prepričani smo, da bo zimsko kolesarjenje v ekstremih vremenskih razmerah s pomočjo našega vodiča zagotovo nepozabno.

Kako se obleči za zimsko avanturo na kolesu?

Najpomembnejši dejavnik pri zimskem kolesarjenju so zagotovo oblačila. Ta morajo biti odporna proti vetru, mrazu in vlagi, saj boste le tako ostali suhi in primerno ogreti. Celoten komplet zimskih oblačil se sprva zdi velik strošek, vendar pa lahko s pravilnim čebulnim oblačenjem zadovoljite najrazličnejšim temperaturam.

Med kolesarji se v tem letnem času pogosto pojavi skušnjava, da bi oblekli debel flis. Vendar pa se boste zaradi njega le potili, pot pa se bo na koži hladil, zaradi česar vam bo hladno in mokro. Namesto tega izbirajte kolesarska oblačila, ki so izdelana in hitro sušečih se materialov in so prilagojena vašemu položaju na kolesu.

Oblačila za zimsko kolesarjenje
Oblačila za zimsko kolesarjenje: aktivna majica Craft Active Extreme X Wind / vetrovka Castelli Perfetto RoS Convertible / rokavice Troy Lee Designs Ace 2.0 (Extremevital.com)

Nikakor ne pozabite na najbolj izpostavljene dele telesa, v katere vas bo najprej začelo zebsti. Kakovostne zimske rokavice naj bodo odporne proti vetru in vlagi, enako naj velja tudi za termo nogavice, ki bodo poskrbele, da bodo stopala vedno topla. Pod čelado namestite naglavni trak ali posebno podkapo, okoli vratu pa šal oziroma buff.

Kako poskrbeti za hrano in pijačo?

Tudi če je pozimi hladnejše vreme, je primeren vnos hrane in pijače enako pomemben kot v katerem koli drugem letnem času. Bodite pozorni na to, da nekatere energijske ploščice zaradi mraza postanejo trde. Zato jih pospravite na toplo ali pa izberite mehkejše izdelke, kot so na primer energijski geli.

Med zimskim kolesarjenjem ne pozabite piti. Zavedajte se, da tudi v hladnem vremenu enako izgubljate tekočino kot pri kateri koli drugi temperaturi. V primeru, da so temperature res nizke, pijačo zmešajte z vročo vodo in jo po možnosti nalijte v izolativen bidon. Na ta način bo ostala dalj časa topla.

Kako poskrbeti za svojo varnost?

Vse več kolesarjev se odloča za uporabo luči pri dnevni svetlobi in praktično skozi vse leto. Na ta način ostale udeležence v prometu jasno opozorijo na svojo prisotnost. Pozimi je vidljivost še pomembnejša, saj so dnevi bistveno krajši, zaradi šibkejšega sonca pa so dnevi pogosto bolj temačni.

Set kolesarskih svetilk Topeak Highlite Combo II
Set kolesarskih svetilk Topeak Highlite Combo II (Extremevital.com)

Danes so na voljo majhne, lahke in izjemno svetle LED luči, ki že na daleč opozorijo voznike avtomobilov, da ste na cesti. Hkrati pa je njihova svetilnost tako dobra, da vam omogočajo optimalno vidljivost tudi na brezpotjih in manj prometnih cestah. Seveda pa nikoli ne pozabite preveriti, ali so luči napolnjene, da vas ne bodo pustile na cedilu takrat, ko jih boste najbolj potrebovali.

Katero kolo izbrati za zimsko kolesarjenje?

Nekateri kolesarji imajo kolo samo za zimo in v ta namen kupijo prav posebno kolo, kot je denimo ciklokros, cenejše cestno kolo z aluminijastim okvirjem ali gorsko kolo. Mnogi ob nakupu novega kolesa obdržijo starega in ga spremenijo v pravi zimski stroj.

Nepogrešljiv del kolesa, ki ga želite uporabljati pozimi, so zagotovo blatniki. Ti so nujni, če ne želite, da vam blato ne pristane na obrazu ali pa imate celotno zadnjico mokro od dežja. Nikakor ne pozabite tudi na primerne pnevmatike. Te naj bodo bolj robustne, odporne proti predrtju, težje obrabljive, hkrati pa morajo zagotavljati dober oprijem.

Kako vzdrževati kolo v zimskih mesecih?

Pozimi namenite posebno pozornost gibljivim delom kolesa, kot so veriga, zobniki, žice in pesta. Po vsakem kolesarjenju je potrebno s kolesa odstraniti umazanijo in ga natančno pregledati. Verigo redno mažite z oljem in poskrbite za dobro stanje zavor, prestav in zobnika.

Zimsko kolesarjenje je zaradi posebnih razmer še posebej zahtevno. Zato kolesarko turo skrbno načrtujte in jo prilagodite vremenskim razmeram. S seboj vzemite telefon, nekaj denarja in upoštevajte zgoraj naštete nasvete.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024