17 Jul 2024
Vodiči

Vodič za izbiro vrste kolesa

Vodič za izbiro vrste kolesa

Kolesarjenje ni le preprost način prevoza, temveč mnogim predstavlja pravo strast ali celo način življenja. Od osvajanja strmih gorskih poti in počasne vožnje po slikovitih podeželskih cestah do lovljenja hitrostnih rekordov na asfaltu – svet kolesarstva ponuja neskončne možnosti za raziskovanje in uživanje na dveh kolesih.

V kolesarski trgovini se boste znašli pred različnimi vrstami koles, vsaka z namenom in značilnostmi, ki jih je pri nakupu treba upoštevati. V tem vodiču bomo raziskali različne vrste koles in vam pomagali ugotoviti, katera bi bila za vas najprimernejša. Ne glede na to, ali sanjarite o divjem gorskem kolesarjenju, mirnih vožnjah po mestnih ulicah ali cestnih dirkah, smo tu, da vas usmerimo k popolnemu kolesu za vaše potrebe.

Cestno kolo

Cestno kolo bo popolna izbira za pravega rekreativca, ki si želi višjih hitrosti in več kilometrov v eni turi. Gre za kolo z lahkim ogrodjem, ukrivljenimi rogovi in tankimi pnevmatikami, ki je ustvarjeno za hitrost.

Moško cestno kolo Scott Speedster 10 (2024)
Moško cestno kolo Scott Speedster 10 (Extremevital.com)

Na cestnem kolesu se ne boste vozili preveč udobno, saj je že sam položaj dokaj naporen, prav tako ne boste deležni blažilcev tresljajev ali pretirano udobnega sedeža. Boste pa določeno razdaljo lahko prekolesarili v najkrajšem možnem času.

Preberite tudi: Kako izbrati pravo cestno kolo?

Treking kolo

Če uživate v hitrejši vožnji, a občasno radi zavijete z asfaltirane podlage na makadam in druge stranske poti ter raziščete nove kotičke, bo to pravo kolo za vas. Gre za neke vrste hibrid med cestnim in gorskim kolesom.

Žensko treking kolo Giant Live Rove 3 DD Disc (2024)
Žensko treking kolo Giant Live Rove 3 DD Disc (Extremevital.com)

Vas pri cestnem kolesu veseli prvi del opisa, ki govori o hitrosti, drugi del pa nekoliko odvrne? Potem bo nakup treking kolesa za vas zadetek v polno. Nanj lahko namestite tudi kar nekaj dodatne opreme, kar je prav tako prednost, ki je ne gre zanemariti.

Preberite tudi: Vodič za nakup treking kolesa

Gravel kolo

Gravel kolo je vsestransko kolo, oblikovano za hitro vožnjo po mešanih terenih, ki vključujejo asfalt, makadam, pesek in kamenje. To kolo je opremljeno s trpežnim okvirjem, nekoliko širšimi pnevmatikami za večji oprijem in stabilnost ter prilagodljivo opremo.

Moško gravel kolo Kona Sutra LTD 29 (2023)
Moško gravel kolo Kona Sutra LTD 29 (Extremevital.com)

Gravel kolo omogoča vožnjo tako po asfaltu kot po slabše vzdrževanih poteh. Je idealna izbira za avanturiste in kolesarje, ki iščejo svobodo za raziskovanje različnih vrst terenov in poti, ne da bi v veliki meri omejevali svoje možnosti.

Preberite tudi: Vodič za nakup gravel kolesa

Gorsko prednjevzmeteno kolo

To kolo je namenjeno vožnji po raznolikem terenu, kot so gozdne poti, gorske steze in vzpetine. Ključna značilnost te vrste kolesa je prednje vzmetenje, ki omogoča boljše obvladovanje neravnin in udobnejšo vožnjo po grobem terenu.

Žensko prednjevzmeteno gorsko kolo Kona Lava Dome (2024)
Žensko prednjevzmeteno gorsko kolo Kona Lava Dome (Extremevital.com)

Z močnim okvirom in širokimi pnevmatikami nudi odličen oprijem, medtem ko zavore in menjalnik zagotavljajo zanesljivost pri premagovanju izzivov. Gorsko kolo s prednjim vzmetenjem bo idealna izbira za vse, ki se radi preizkušate v gorskem kolesarstvu, prečkate tehnično zahtevne poti in iščete pustolovščine v naravi.

Preberite tudi: Vodič za nakup gorskega kolesa

Gorsko polnovzmeteno kolo

Polnovzmetena gorska kolesa so specializirana za vožnjo po raznolikem in zahtevnem terenu. Ključna razlika med polnovzmetenimi in prednjevzmetenimi kolesi je, da imajo polnovzmetena kolesa vzmetenje tako na sprednjem kot tudi na zadnjem kolesu.

Moško polnovzmeteno gorsko kolo Norco Fluid FS A4 29" (2023)
Moško polnovzmeteno gorsko kolo Norco Fluid FS A4 29″ (Extremevital.com)

To jim omogoča boljšo absorpcijo neravnin, kar pripomore k večji stabilnosti in udobju vožnje. Polnovzmetena gorska kolesa so priljubljena med adrenalinsko usmerjenimi kolesarji, saj omogočajo premagovanje tehnično zahtevnih spustov in gorskih vzponov s precejšnjim udobjem.

Preberite tudi: Priporočamo: gorska kolesa 2023

Potovalno kolo

Potovalna kolesa so zasnovana za daljša potovanja in kolesarske izlete. Namenjena so avanturističnim kolesarjem in popotnikom, ki si želijo raziskati svet na dveh kolesih.

Moško gravel potovalno kolo Specialized Diverge Sport Carbon (2023)
Moško gravel potovalno kolo Specialized Diverge Sport Carbon (Extremevital.com)

Potovalna kolesa ponujajo stabilnost, udobje in možnost pritrjevanja obsežne opreme, kot so prtljaga in celo šotori, zaradi česar so idealna za potovanja in raziskovanje novih destinacij na kolesu.

Preberite tudi: Katero kolo kupiti, če nameravate potovati?

Mestno kolo

Mestna kolesa so oblikovana za vožnjo po mestih in urbanem okolju. So udobna, praktična in enostavna za uporabo, zato predstavljajo optimalno izbiro za vsakodnevno mestno vožnjo in prevoz do dela ali po opravkih.

Žensko mestno kolo Kona Coco (2023)
Žensko mestno kolo Kona Coco (Extremevital.com)

Mestna kolesa ponujajo sproščeno in vzravnano vožnjo ter običajno vključujejo koristne dodatke, kot so prtljažni nosilci, blatniki in luči. Zagotavljajo enostaven in učinkovit način prevoza v mestnem okolju, zaradi česar so priljubljena izbira za urbane prebivalce.

Preberite tudi: Vodič za nakup mestnega kolesa

BMX kolo

BMX kolo je posebna vrsta kolesa, zasnovana za adrenalinske športe in ekstremne vožnje. To kompaktno in močno kolo je izjemno okretno in kot takšno namenjeno predvsem vožnji po BMX progah ter izvajanju trikov in skokov.

BMX kolo Flybikes Electron 20.5" RHD (2023)
BMX kolo Flybikes Electron 20.5″ RHD (Extremevital.com)

BMX kolesa so zasnovana z mislijo na mlajše kolesarje in ljubitelje ekstremnih športov. So priljubljena za vožnjo po ulicah in skate parkih, saj omogočajo veliko svobode pri izvajanju trikov in akrobacij.

Preberite tudi: Vodič za nakup BMX kolesa

Električno kolo

Električno kolo, pogosto zapisano s krajšim nazivom “e-kolo”, je opremljeno z električnim motorjem, ki kolesarju pomaga pri premagovanju različnih terenov in podaljšuje doseg. Namenjeno je širokemu krogu ljudi, vključno s tistimi, ki iščejo nekaj podpore pri kolesarjenju.

Žensko električno kolo Giant Explore E+ 2 STA (2024)
Žensko električno kolo Giant Explore E+ 2 STA (Extremevital.com)

Električna kolesa so namenjena tudi starejšim posameznikom, ki želijo ohraniti mobilnost, ter rekreativnim kolesarjem, ki si želijo lažje premagovati razdalje in uživati v kolesarjenju brez pretirane izčrpanosti. E-kolesa omogočajo bolj udobno in enostavno kolesarjenje ter postajajo vse bolj priljubljena izbira za različne potrebe in starostne skupine.

Preberite tudi: Vodič za nakup električnega kolesa

Extreme Vital: celovita kolesarska ponudba na enem mestu

Bogata ponudba koles svetovno uveljavljenih blagovnih znamk vam je na voljo v kolesarski trgovini Extreme Vital. Izbirate lahko med vsemi predstavljenimi vrstami koles, prav tako pa njihova ponudba vključuje komponente koles, kolesarsko opremo, števce in merilce utripa, kolesarska oblačila, čevlje in očala, čelade, zaščitno opremo za kolesarjenje, kolesarske nahrbtnike in različne dodatke.

Obiščite spletno trgovino www.extremevital.com in se o izjemni ponudbi prepričajte na lastne oči.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024