22 Jul 2024
Splošno

Priporočamo: gorska kolesa 2023

Priporočamo: gorska kolesa 2023

Dandanes se lahko prevažamo na kolesih najrazličnejših oblik. Medtem ko imajo na primer cestna kolesa praviloma trdo ter lahko konstrukcijo, imajo gorska kolesa širša kolesa, močnejši okvir in vzmetenje. Oblikovanje kolesa je torej odvisno zlasti od tega, na kakšnem terenu se bo kolo uporabljalo.

V zadnjih letih je število različnih oblik za gorska kolesa močno naraslo. Vzrok za to je predvsem želja kolesarjev, da lahko dovolj varno in udobno poganjajo kolesa tudi po vedno bolj neravni površini oziroma po strmejših hribih in razgibanih podlagah. Vse večjo pozornost dobivajo polnovzmetena kolesa. Optimalno delovanje vzmetenja pa je zlasti odvisno od fizične pripravljenosti uporabnika, od njegovega tehničnega znanja in obsega področij, kjer bo kolo uporabljeno.

V nadaljevanju smo za vas pripravili kratke predstavitve gorskih koles, po katerih se vam splača posegati v letu 2023. Vsi modeli so na voljo v specializirani trgovini s kolesi Extreme Vital.

Preverite: https://www.extremevital.com/sl/kolesa/moska-gorska-prednjevzmetena-kolesa-c-1_371.html

1. Cannondale Trail 5

Cannondale Trail 5 je moško prednjevzmeteno kolo. Vključuje kakovosten okvir iz aluminija, ki omogoča izjemno stabilno vožnjo in večji nadzor v primeru višjih hitrosti. Opremljen je s plašči Schwalbe Rocket Rick, ki omogočajo učinkovito oprijemljivost, ter vrhunskimi hidravličnimi disk zavorami Shimano. Slednje se odlično odrežejo zlasti na kolesarskih cross country izletih.

Moško prednjevzmeteno gorsko kolo Cannondale Trail 5 (2023)
Moško prednjevzmeteno gorsko kolo Cannondale Trail 5 (Extremevital.com)

Gorsko kolo Cannondale Trail 5 je dobrodošla izbira za vse, ki želite uživati v udobni in zanesljivi vožnji tako na asfaltni cesti kot na cross country izletih. Če radi raziskujete naravo, vam bo Cannondale Trail 5 zagotovo pisan na kožo.

2. Specialized Rockhopper Elite 29

Prednjevzmeteno žensko gorsko kolo Specialized Rockhopper Elite 29 vključuje lahek, vendar izjemno trpežen okvir iz najkakovostnejšega aluminija z moderno geometrijo. Za nižjo težo in bistveno večjo vzdržljivost učinkovito skrbijo hidroformirane cevi. Kolo je znano po elegantno zasnovani notranji napeljavi kablov ter po možnosti uporabe potopne sedežne opore.

Žensko prednjevzmeteno gorsko kolo Specialized Rockhopper Elite 29 (2023)
Žensko prednjevzmeteno gorsko kolo Specialized Rockhopper Elite 29 (Extremevital.com)

Super zasnovane vilice kolesa pa prinašajo različen hod, ki je odvisen od velikosti kolesa. Slednje omogoča enake vozne lastnosti, in to ne glede na velikost okvirja. Shimano Deore 11-redni pogonski sklop poskrbi za gladko in brezskrbno prestavljanje. Hidravlične disk zavore Shimano pa omogočajo dosledno ter samozavestno zaviranje v vseh pogojih.

3. Specialized Stumpjumper Comp Carbon 29

Gorsko moško polnovzmeteno kolo Specialized Stumpjumper Comp Carbon 29 je označeno kot vsestransko trail kolo, ki navdušuje s povsem prenovljeno obliko okvirja. Popolno usklajenost kolesarju ponuja geometrija v kombinaciji z vzmetenjem. Slednje je pri majhnih udarcih mehkejše, trdo pa v sredini hoda in izjemno učinkovito pri skrajnem stisku.

Moško polnovzmeteno gorsko kolo Specialized Stumpjumper Comp Carbon 29 (2023)
Moško polnovzmeteno gorsko kolo Specialized Stumpjumper Comp Carbon 29 (Extremevital.com)

Kolo se ponaša z 12-stopenjskim Shimano SLX M7100 pogonskim sklopom, disk zavorami Shimano SLX in vzmetenjem FOX FLOAT DPX2. V primerjavi z drugimi kolesi se v tem primeru kolo izbira glede na način vožnje in ne na velikost sedežne cevi. Na voljo so večje linije velikosti – vse od S1 do S6.

4. Gorsko kolo Specialized Status 160

Žensko gorsko polnovzmeteno kolo Specialized Status 160 uporabnicam omogoča zanesljiv in varen spust z obilo zabave, in to za odlično ceno. Ima prenovljeno geometrijo, na voljo je v privlačni aluminijasti M5 preobleki. Ne glede na velikost kolesa hod vzmetenja in kot krmilne cevi ostajata enaka.

Žensko polnovzmeteno gorsko kolo Specialized Status 160 (2023)
Žensko polnovzmeteno gorsko kolo Specialized Status 160 (Extremevital.com)

Manjša velikost gorskega kolesa je dobrodošla izbira, če si želite med poganjanjem pedal nekoliko več igrivosti in manjše medosne razdalje. Večjo velikost izberite, če si želite več hitrosti in adrenalina.

Po gorsko kolo v Extreme Vital

Če ste ljubitelj kolesarjenja po zahtevnejših terenih, je gorsko kolo odlična izbira. Kot vidite, vam proizvajalci vsako leto pripravijo kaj novega. Na spletni strani specializirane trgovine Extreme Vital se vam vsekakor splača še podrobneje preveriti vse novosti in dodatne lastnosti predstavljenih koles.

Omenjenega ponudnika gorskih koles torej lahko obiščete kar na spletu, še pametneje pa bo, da ga obiščete v kateri izmed več fizičnih prodajaln, kjer boste izbrani model gorskega kolesa pred nakupom lahko temeljito preizkusili, deležni pa boste tudi dodatnih nasvetov strokovnjakov.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024