24 Maj 2024
Splošno

Električno kolo – 3 prednosti in 3 slabosti

Električno kolo – 3 prednosti in 3 slabosti

Električna kolesa se dandanes zelo dobro prodajajo, kar ste zagotovo že opazili na cestah. V zadnjih letih pomembno vplivajo na mobilnost in življenje njihovih uporabnikov. Za e-kolesa je značilno, da prinašajo številne prednosti, ki pomembno vplivajo tudi na zdravje.

Po drugi strani pa imajo kolesa na električni pogon nekaj slabosti, ki jih prav tako velja omeniti. Sami boste presodili, ali bi negativna plat tovrstnih prevoznih sredstev lahko pomembno vplivala na odločitev, ali električno kolo kupiti ali raje ne.

Prednosti električnih koles

1. Okolju prijazno kolo

Električna kolesa so kot nalašč narejena za razdalje, krajše od 20 kilometrov. Tako se z njimi, namesto z avtomobilom ali javnim prevoznim sredstvom, lahko odpeljete v službo, po bližnjih opravkih ali k svojim prijateljem. Na ta način v veliki meri zmanjšate svoj ogljični odtis.

Prehod na e-kolo torej omogoča zmanjšanje onesnaževanja z izpušnimi plini in hrupom.

2. Zdravju prijazno kolo

Električno kolo pozitivno vpliva na zdravje uporabnika. Morda boste najprej pomislili, kako je to sploh mogoče, saj vam v večji meri pri kolesarjenju pomaga motor. Vedeti pa morate, da se pomoč motorja aktivira šele, ko poganjate pedala.

Električno kolo Giant Trance E+ 2 Pro
Gorsko električno kolo Giant Trance E+ 2 Pro (Extreme Vital)

Prav tako je treba pedala poganjati pri visoki stopnji podpore, kar aktivira srčno žilni sistem, obenem pa še mišice in sklepe. Z e-kolesom lahko vedno dosežete optimalno območje srčnega utripa.

Zanimiv je podatek, da se lastniki e-koles kar trikrat pogosteje vozijo naokoli kot uporabniki drugih vrst koles. Vožnja z električnim kolesom je dokazano tudi manj stresna, še posebej ko gre za vožnjo v klanec.

3. Nizki stroški ter varčevanje s prostorom

Največ stroškov boste z električnim kolesom imeli, ko ga boste kupili. Za samo vzdrževanje pa so stroški v resnici povsem zanemarljivi. Polnjenje e-kolesa vas bo stalo le nekaj centov. Večji strošek predstavlja baterija, ki pa zmore tudi do 40.000 kilometrov vožnje in ne zahteva zavarovanja ali dragega bencina.

Električno kolo ne zavzame veliko prostora in ga lahko hitro pospravite na primerno mesto. Za avto, na primer, potrebujete garažo oziroma svoje parkirno mesto.

Slabosti električnih koles

1. Visoka nabavna cena

Kakovostna e-kolesa priznanih znamk lahko stanejo kar nekaj denarja, zato se mnogi za nakup ne odločijo. Sicer bi lahko posegli po e-kolesih nižjega cenovnega razreda, vendar se dobri poznavalci zavedajo, da se jim to ne splača.

Električno kolo Scott Sub Cross e-Ride 10
Žensko električno kolo Scott Sub Cross e-Ride 10 (Extreme Vital)

Morda bo potreben čas, da se bodo električna kolesa nekoliko pocenila. Kljub temu pa lahko v mnogih specializiranih trgovinah s kolesi vrhunskih proizvajalcev pogosto naletite na kakšno posebno akcijsko ponudbo, ki je ne gre zamuditi.

2. Večja teža kolesa

Marsikdo med vami se je ali pa se še bo nakupu e-kolesa izognil tudi zato, ker se mu bo le-to zdelo pretežko. Sploh pa se bo to zdelo vsem tistim kolesarjem, ki so bili pred tem vajeni kolesariti na lahkih kolesih, kakršna so denimo cestna kolesa.

3. Potreba po polnjenju in čas polnjenja

Ena od vidnejših slabosti e-kolesa je tudi ta, da ga je treba na vsake toliko časa polniti in da električno kolo niti ni tako hitro napolnjeno. Ko vam bo prodajalec povedal, kdaj in koliko časa traja polnjenje, vas zna podatek res odvrniti od nakupa.

Čeprav smo vam zaupali enako število prednosti in slabosti, menimo, da na koncu vendarle zmagajo prednosti. Tako menimo mi, sami zase pa najbolje veste, kaj je za vas pri izbiri pravega kolesa najpomembneje.

Preberite tudi: Kako izbrati popolno električno kolo?

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024