24 Maj 2024
Splošno

Grand Tour etapne dirke v kolesarstvu

Grand Tour etapne dirke v kolesarstvu

Kolesarski Grand Tour, znan tudi kot Tritedenska dirka, je sestavljen iz treh najprestižnejših etapnih dirk:

Te tri dirke so osrednje točke kolesarske sezone in imajo poseben status v pravilih Mednarodne kolesarske zveze (UCI). Poleg tega prinašajo največ točk za kolesarsko lestvico ter so edine cestne etapne dirke, ki trajajo več kot štirinajst dni.

Dirka po Italiji običajno poteka v mesecu maju, Dirka po Franciji v juliju, Dirka po Španiji pa se odvija v drugi polovici avgusta in začetku septembra.

Razpored dirk za Grand Tour

Prvotno je bila Dirka po Španiji na sporedu spomladi, običajno konec aprila, vendar so jo leta 1995 premaknili na konec sezone, da bi se izognili prekrivanju z Dirko po Italiji. Med tremi dirkami je Dirka po Franciji najstarejša in najbolj ugledna. Prav tako prinaša največ točk za kolesarsko lestvico ter velja za najbolj obiskano letno športno tekmovanje na svetu.

V zgodovini Grand Tour dirk je najuspešnejši kolesar Eddy Merckx, ki je zbral kar enajst skupnih zmag. Poleg tega je eden od sedmih kolesarjev, ki so zmagali na vseh treh dirkah. Čeprav se je že osemnajstkrat zgodilo, da je isti kolesar zmagal na dveh od treh dirk v isti sezoni, pa še ni bilo kolesarja, ki bi slavil zmago na vseh treh dirkah v istem letu.

Grand Tour dirke so vrhunec kolesarskega leta, kjer se najboljši kolesarji pomerijo v zahtevnih etapah, dolgih več kot tri tedne, in se potegujejo za prestižne naslove ter uvrstitev na vrh kolesarske lestvice.

Dirka po Franciji (Tour de France)

Tour de France je najstarejša, najprestižnejša in najbolj znana kolesarska dirka na svetu. Poteka v juliju in traja tri tedne. Dirka vključuje raznolike etape skozi slikovite pokrajine Francije, vključno z goratimi območji.

Dirka po Franciji (Tour de France)
Dirka po Franciji (Tour de France)

Ena od zanimivosti Tour de France je nošenje rumene majice. Ta pripada trenutno vodilnemu kolesarju v skupnem seštevku po času. Prav tako je pomembna točkovna konkurenca, kjer kolesarji zbirajo točke na ciljih etap, da bi osvojili zeleno majico. Druga posebnost je gorska klasifikacija, kjer kolesarji zbirajo točke na vzponih, da bi osvojili pikčasto majico.

Tour de France privablja navijače ob cesti, ki spodbujajo kolesarje na njihovi poti do cilja, dirka pa je sinonim za vrhunski kolesarski šport in vsako leto privablja veliko pozornosti.

Dirka po Italiji (Giro d’Italia)

Giro d’Italia oziroma Dirka po Italiji je ena izmed najbolj znanih kolesarskih dirk na svetu. Ta prestižna etapna dirka poteka v Italiji vsako leto, običajno v mesecu maju. Znana je po svoji zahtevni in slikoviti trasi, ki vključuje spektakularne vzpone v Dolomitih, Apeninih in drugih italijanskih gorah. Giro d’Italia je znan tudi po svoji strastni navijaški kulturi in številnih navijačih ob cesti, ki ustvarjajo izjemno vzdušje med dirko.

Dirka po Italiji (Giro d'Italia)
Dirka po Italiji (Giro d’Italia)

Rožnata majica je simbol te dirke, ki jo nosi vodilni kolesar po času v skupnem seštevku. Prav tako je dirka priznana po svoji intenzivni boju za gorske točke in zeleno majico, ki jo osvoji najboljši gorski kolesar. Giro d’Italia je znan tudi po inovativnosti in pogosto vključuje nekonvencionalne etape, kot so kronometri z vzponi ali celo cestne dirke na makadamu.

Dirka ima bogato zgodovino, ki sega v leto 1909, in je vedno pritegnila vrhunske kolesarje iz celega sveta. Giro d’Italia je pomemben dogodek v italijanskem športnem koledarju, ki združuje strast do kolesarstva, lepoto italijanske krajine in navdušujoče tekmovalno vzdušje.

Dirka po Španiji (Vuelta a España)

Vuelta a España, znana tudi kot Dirka po Španiji, je ena izmed najprestižnejših kolesarskih dirk na svetu. To tritedensko etapno tekmovanje se odvija v drugi polovici avgusta in začetku septembra ter privablja najboljše kolesarje iz celega sveta. Dirka je znana po zahtevni in raznoliki trasi, ki poteka skozi številne regije po Španiji, tudi po zahtevnih vzponih v gorah Pirenejev, Kantabrijskih gorah in drugih spektakularnih pokrajinah.

Dirka po Španiji (Vuelta a España)
Dirka po Španiji (Vuelta a España)

Rdeča majica je simbol te dirke, ki jo nosi vodilni kolesar po času v skupnem seštevku. Dirka je znana tudi po svojem boju za pikčasto majico najboljšega gorskega kolesarja ter zeleno majico najboljšega v točkovni konkurenci. Vuelta a España je prepoznavna tudi po svojem strastnem občinstvu, ki ustvarja izjemno vzdušje s španskim temperamentom ob cesti. Dirka prinaša edinstvene inovacije, kot so nočni kronometri, kratke in hitre etape ter vključevanje zahtevnih preizkušenj na nepredvidljivih terenih.

Dirka po Španiji ima bogato zgodovino, saj se je prvič odvila leta 1935 in je postala pomemben dogodek v španskem športnem koledarju. Vuelta a España združuje ljubezen do kolesarstva, špansko kulturo ter mnoge kolesarske izzive.

Za konec seveda velja omeniti velik prispevek slovenskega kolesarstva, ki je predvsem v zadnjih letih v samem svetovnem vrhu. Tega krojita Primož Roglič in Tadej Pogačar, ki na vsaki dirki, kjer nastopita, veljata za največja favorita.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024