25 Maj 2024
Splošno

Poškodbe pri kolesarjenju: kaj vse vas lahko doleti?

Poškodbe pri kolesarjenju: kaj vse vas lahko doleti?

Kolesarjenje je pri nas zagotovo prvi rekreativni šport, precej blizu teka. Z njim se aktivni ljudje ukvarjajo vsaj enkrat ali dvakrat na teden. Vsekakor pa je duša kolesarja drugačna od tekaške. Pravijo, da so tekači mirnejši, tudi pri navijanju za druge. Kolesarski rekreativci verjetno tudi navijajo intenzivneje in glasneje, ker vedo, koliko truda je potrebno vložiti, da lahko voziš navkreber ali proti vetru.

Z naraščanjem števila kolesarjev pa seveda narašča tudi številno poškodb. Ni nujno, da pri tem mislimo na padce. Lahko so to druge precej zoprne poškodbe, za katere se na prvi pogled zdi, da jih na kolesu ne bi smelo biti, a kljub temu so.

1. Neudobje in nelagodje na sedežu

Neudobje oziroma nelagodje na sedežu je opis za bolečino, za katero so krive boleče kosti, in sicer zaradi prevelikega pritiska na kolesarski sedež. Sem sodijo odrgnine, ki nastanejo kot posledica prevelikega trenja med sedežem ter kolesarjem. Pogosto se omenjene bolečine pojavijo zaradi previsoko nastavljenega sedeža.

Za preprečevanje omenjene poškodbe oz. bolečine se je treba v prvi vrsti prepričati, ali ste sploh pravilno oblekli kolesarske hlače s podlogo. Na podlogo se splača nanesti posebno kremo proti odrgninam. Potencialno občutljiva mesta je torej dobro zaščititi s kremo, preden zacvetijo, ko se rane lahko tudi okužijo.

Prav tako je dobro razmisliti še o menjavi sedeža. Najti je treba takšnega, ki bo primerne oblike in oblazinjen. Manj mehkobe je pogosto na sedežu za zadnjico bolj zdravo. Če nimate dovolj izkušenj, sedeža nikoli ne izbirajte sami. Naj vam pri tem pomaga strokovno podkovan prodajalec v specializirani trgovini s kolesi in kolesarsko opremo.

2. Bolečine v hrbtu

Bolečine v hrbtu lahko povzročajo dolge ure, ki jih kolesar preživi na kolesu. Predvsem so značilne bolečine v križu ter v vratni hrbtenici. Če imate šibke mišice hrbta in sredice, za povrh pa še slabo nastavljeno kolo, so bolečine skorajda neizogibne. Nekateri menijo, da bolj kot raztegujemo hrbet na kolesu, manj nas bo bolel. A slednje velja samo za izkušene kolesarje, ki imajo dobro nastavljeno kolo.

Za preprečevanje bolečine v hrbtu je treba sedež po višini nastaviti pravilno. Če je nastavljen previsoko ali prenizko, se lahko bolečina poslabša predvsem v spodnjem delu hrbta. Na kolesu mora biti hrbtenica v nevtralnem položaju. To pomeni, da je sproščena, ne izbočena oz. zaobljena. Kolesarji začetniki naj imajo krmilo nastavljeno višje in tako bližje telesu. Udobje mora biti pred aerodinamiko, čeprav se zdi, da je kolesar v dirkalni legi videti bolje.

3. Kolesarsko koleno

Nekateri ljudje se kolesarjenja lotijo z namenom, da bi omilili ali celo odpravili bolečine v kolenih. A sama aktivnost še zdaleč ni zagotovilo, da bodo bolečine izginile. Zaradi poškodbe kolen trpi kar četrtina vseh poklicnih kolesarjev. Tako kot kolesarsko koleno je nadležna še patelofemoralna bolečina v kolenskem sklepu ter okoli njega.

V tem primeru gre za bolečino, ki se pojavlja v sprednjem delu kolena. Vzrok za nastanek bolečine je neravnovesje sil pri kontroli gibanja pogačice med krčenjem in raztegovanjem obremenjenega kolena. Večina kolesarjev takšna poškodba lahko doleti zaradi slabe telesne pripravljenosti ali zategnjenosti mišic.

V tem primeru pomaga, če se poslužujete masaže na penastih valjih. To namreč resnično izjemno koristi. Dobrodošlo je valjati kvadricepse, štiriglavo stegensko mišico. Slednja je največja ter najmočnejša nožna mišica. Prav tako koristi valjanje hrbtne mišice ter mišice na zadnji strani goleni.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024