17 Jul 2024
Splošno

6 napak pri nakupu kolesarskega sedeža

6 napak pri nakupu kolesarskega sedeža

Iskanje popolnega kolesarskega sedeža je podobno kot iskanje popolnega življenjskega sopotnika: do tja je dolga pot in verjetno boste pred tem naredili tudi nekaj napak. Nekateri ljudje lahko takoj najdejo popoln kolesarski sedež, medtem ko pri drugih celoten proces traja tudi več let.

Iskanje popolnega kolesarskega sedeža si lahko olajšate tudi tako, da pogledate, kaj pri tem počnete narobe in kako bi se morali nakupa pravilno lotiti. Zato vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj najpogostejših napak, ki jih lahko storite pri nakupu kolesarskega sedeža.

1. Kolesarskega sedeža ne preizkusite na testni vožnji

Splošen problem, ki se običajno pojavi pri nakupu kolesarskega sedeža, je, da ga preizkusimo zgolj z rokami, ne pa tudi na kolesu. Če je le mogoče, se pozanimajte, ali lahko kolesarski sedež vzamete na tesno vožnjo.

Kolesarski sedež Selle Italia X Race Gel Flow
Kolesarski sedež Selle Italia X Race Gel Flow (Extremevital.com)

Mnoge trgovine so se tovrstnim željam kupcev že prilagodile in vam omogočajo, da kolesarski sedež tudi preizkusite ali pa ga vrnete v primeru, da vam ne ustreza.

2. Enačenje mehkobe z udobjem

Čeprav je kolesarski sedež morda na prvi vtis dovolj oblazinjen, pa še vedno obstaja možnost, da je nepravilne velikosti ali oblike. Ker naše sedalne kosti za stabilno in udobno sedenje vedno iščejo trdno oporo, lahko v tem primeru večja oblazinjenost pomeni tudi večji pritisk na mehka tkiva. Ker pa si tega zagotovo ne želite, je potrebno večjo pozornost nameniti obliki in velikosti sedeža kot pa njegovi mehkobi.

3. Mnenje, da potrebujete univerzalni kolesarski sedež

Vsi kolesarji imajo različno obliko teles, kar velja tudi za obliko zadnjice. Zato so nam danes na voljo kolesarski sedeži različnih dolžin, širin, oblik in stopenj trdote. Pri izbiri je zato ključnega pomena upoštevati tudi razlike v občutljivosti tkiv posameznega kolesarja, v stilu kolesarjenja in v nastavitvah koles med posameznimi kolesarji.

4. Ignoriranje točk pritiska

Kolesarski sedež se lahko na različne načine prilega anatomiji telesa, predvsem pa mora zagotavljati manjši pritisk na tistih delih sedeža, ki prihajajo v stik z mehkimi tkivi.

Ženski kolesarski sedež Specialized Phenom Comp
Ženski kolesarski sedež Specialized Phenom Comp (Extremevital.com)

To lahko za nekoga pomeni kolesarski sedež z izrezanim osrednjim delom ali ožjim sprednjim delom. Priporočljivo je, da v primeru, ko začutite prevelik pritisk na občutljivih mehkih tkivih, preizkusite tudi drug model kolesarskega sedeža.

5. Pred nakupom ne preverite širine sedalnih kosti

Širina sedalnih kosti ni nekaj splošnega, kar bi bilo na primer povezano z velikostjo hlač. Zato ni nič nenavadnega, da so številni proizvajalci razvili merilna orodja, ki so na voljo v kolesarskih trgovinah in s katerimi lahko izmerimo razdaljo med sedalnimi kostmi. Na ta način je večja verjetnost, da boste našli popoln kolesarski sedež, ki bo dovolj širok in bo ustrezno podpiral sedalne kosti, s čimer se bo tudi pritisk na sedež optimalno porazdelil.

6. Ignoriranje sloga vožnje

Ob prihodu v trgovino vas zagotovo mika, da bi pograbili čim več kolesarskih sedežev, da jih preizkusite, vendar vam priporočamo, da pred tem temeljito razmislite o svojemu slogu kolesarjenja. Sedeži za gorska kolesa so na primer izdelana na takšen način, da olajšajo premikanje naprej in nazaj, kolesarski sedeži za cestna kolesa pa so bistveno ožja, s čimer se izognete neprijetnemu drgnjenju.

Kolesarski sedež Specialized Phenom Expert
Kolesarski sedež Specialized Phenom Expert (Extremevital.com)

Če imate med vožnjo veliko težav s pritiskom in mravljinčenjem, boste morda razmišljali o kolesarskem sedežu z izrezanim osrednjim delom, če pa se pogosto odpravite na dolge kolesarske vožnje, vam bo morda odlično rešitev predstavljal kolesarski sedež s tanko plastjo gela.

Vzemite v zakup, da boste morali preizkusiti veliko modelov kolesarskih sedežev, preden boste našli sebi primernega. Takšno preizkušanje se vam bo morda zdelo utrujajoče, a se vam hitenje pri tako pomembni odločitvi zagotovo ne splača. Pravi kolesarski sedež je tisti, ki ga pri vožnji ne boste občutili in vas nikoli ne bo prikrajšal za lepa kolesarska doživetja.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024