10 Apr 2024
Vodiči

10 nasvetov za nakup e-kolesa

10 nasvetov za nakup e-kolesa

Električna kolesa so v zadnjih desetih letih doživela pravi razcvet. Elektromotorji so postali veliko zmogljivejši ter lažji, baterije manjše in z večjo kapaciteto. Kolesarski izlet z e-kolesom, ki je daljši od 100 kilometrov, zato ni nič nenavadnega.

Ker električno kolo daje odlično priložnost, da v kolesarska doživetja ponovno vrnete užitke ter z njim odkrivate skrite kotičke naše dežele, obenem pa veliko naredite še za svoje telo in zdravje na sploh, je morda čas za nakup.

Za vas smo pripravili 10 odličnih nasvetov za nakup električnega kolesa.

1. Pri izbiri nujno upoštevajte svoje potrebe

Običajna kolesa se delijo na več vrst in nič drugače ni pri električnih. Tudi ta se delijo glede na vrsto oziroma na teren vožnje. Izbirate lahko med mestnimi, cestnimi, treking ter gorskimi električnimi kolesi.

Izjemno priljubljena vrsta e-kolesa je gorska različica. Načeloma se tudi ta deli na posamezne podkategorije. Modeli pa se med seboj razlikujejo glede na vrsto motorja, težo, vzmetenje, učinkovitost in različne druge lastnosti, ki so odvisne zlasti od terena in tipa vožnje.

Pred izbiro se torej osredotočite predvsem na svoje osebne potrebe. Razmislite o tem, katere funkcije so za vas najpomembnejše pri uporabi.

2. Ponudnika izberite čim preudarneje

Dobro razmislite tudi o mestu nakupa. Pri ponudniku oziroma prodajalcu upoštevajte predvsem troje: energijo, zavzetost in kakovost. Energijo ponudnika lahko začutite takoj ob vstopu v prodajalno. Je osebje prijazno, strokovno podkovano, dovolj ustrežljivo? Vse to pri nakupu kolesa še kako zelo šteje! Zavzetost se nanaša zlasti na to, kako močno je ponudnik nad e-kolesi navdušen. Preverite, ali je v prodajalni dovolj pestra izbira e-koles ali jih je na razpolago le nekaj ali samo ena vrsta.

Električno kolo Giant Talon E+ 2 29"
Električno kolo Giant Talon E+ 2 29″ (Extremevital.com)

Izjemno vlogo pa ima tudi kakovost. Ponudnik vam mora omogočiti nakup prevoznega sredstva priznanega in uveljavljenega proizvajalca oziroma blagovne znamke. Izogibajte se nakupu izdelkov znamke, o kateri je na trgu težko kaj izvedeti. Sicer pa boste hitro lahko dobili občutek, ali se gre prodajalcu samo za zaslužek ali je nad prodajo koles zares navdušen ter vam želi le najboljše za nove kolesarske podvige.

3. Preizkusite čim več modelov

Najzabavnejši del nakupovanja kolesa je zagotovo preizkušanje. Pred nakupom preizkusite čim več modelov e-koles. Ob tem se vprašajte, ali vam takšno kolo v resnici ustreza. Če bo vaš odgovor pritrdilen, se sprašujte naprej: se po klancu vzpenja na takšen način, kot ste pričakovali? Je kolo dovolj funkcionalno in kakovostno?

4. Imejte čim večja pričakovanja

Pri izbiri e-kolesa bodite čim bolj zahtevni. Posegajte po kakovostnih izdelkih, ki so povsem zanesljivi, zmogljivi, uporabni. Takšna vrsta kolesa vam lahko precej spremeni življenje – na bolje, seveda. Svoja pričakovanja torej postavite čim višje in zahtevajte le najboljše. Niso namreč vsa kolesa enako kakovostna.

5. Garanciji dajte velik pomen

Vsekakor je nakup kakovostnega e-kolesa lahko kar precej velika investicija. A ne glede na to, koliko boste zanj plačali, bodite pozorni tudi na garancijo. Z dobro garancijo ste lahko popolnoma prepričani, da se vam bo naložba slej ko prej obrestovala.

6. Zaupajte svoji intuiciji

Pri nakupu električnega kolesa boste najverjetneje naleteli na številne informacije. Pričakujte, da bodo lahko nekatere povsem nasprotujoče. Ravno zato je še toliko pomembneje, da električno kolo izberete v preverjeni prodajalni oziroma v dobro založeni specializirani prodajalni.

Električno kolo Scott Sub Cross eRide 10
Električno kolo Scott Sub Cross eRide 10 (Extremevital.com)

Najpomembneje pa je, da pri nakupu katerega koli izdelka na sploh še najbolj zaupate svoji intuiciji. To pa še zdaleč ne pomeni, da ne smete poslušati nasvetov strokovno podkovanih in izkušenih prodajalcev.

7. Kolo ohranite v odličnem stanju na dolgi rok

Četudi boste izbrali e-kolo vrhunske kakovosti, je stanje kolesa v prihodnosti še isti dan od nakupa odvisno zlasti od vas. Ob rednem in doslednem vzdrževanju, v katerega je vključen tudi temeljit servis, vas bo kolo spremljalo vsaj deset let. Pozanimajte se, koliko časa v povprečju zdrži baterija, kako se jo zamenja in podobno.

8. Kakovost in storitev naj gresta z roko v roki

Zapomnite si, da električno kolo ni igrača! Izjemno pomembna je predvsem njegova kakovost. Če kolo nameravate poganjati vsak dan, je kakovost pomembna v dvojni meri. Kako učinkoviti so sestavni deli kolesa, lahko hitro preverite. Če ne drugače, s strokovnjakom, ki se na takšne vrste koles dobro spozna.

Električno kolo Specialized Turbo Vado 3.0
Električno kolo Specialized Turbo Vado 3.0 (Extremevital.com)

Zapomnite si tudi to, da kakovost komponent ne bo ključno vplivala na kolo, če to ne bo ustrezno nastavljeno. Pri nastavitvi e-kolesa vam lahko najbolje pomaga kar prodajalec.

9. Kolo kupite v neposredni bližini vašega doma

Če imate možnost, kolo kupite v svojem domačem kraju. Če je prodajalna oziroma ponudnik v neposredni bližini vašega doma, vam bo zagotovo veliko lažje, ko boste naleteli na težave, pri katerih vam on lahko najbolje pomaga ali svetuje.

10. Za vrhunski izdelek bodite pripravljeni plačati več

Jasno je, da izdelava električnih koles ni poceni. Za vrhunsko zasnovano kolo zato bodite pripravljeni odšteti kar nekaj denarja. Odlična novica je, da se vam investicija v kakovostno električno kolo lahko povrne že v dveh letih.

Pri izbiri novega električnega kolesa se vam še kako splača upoštevati naše nasvete. S temeljitim upoštevanjem boste zagotovo na dom pripeljali e-kolo, o katerem sanjate že kar nekaj časa.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024