24 Maj 2024
Vodiči

Vodič za nakup električnega gorskega kolesa

Vodič za nakup električnega gorskega kolesa

Združitev strasti do gorskega kolesarjenja in moči električnega pogona predstavlja novo dimenzijo doživetja v naravi. Električna gorska kolesa so postala prava ikona za ljubitelje kolesarjenja, ki iščejo ultimativno kombinacijo adrenalina in učinkovitosti.

S številnimi možnostmi na trgu se postavlja vprašanje, kako izbrati pravo električno gorsko kolo za svoje potrebe. V tem pogledu se osredotočamo na prednjevzmetena in polnovzmetena električna kolesa, ki odpirajo vrata v svet neskončnih možnosti gorskega kolesarjenja.

Za katero gorsko e-kolo se odločiti?

Prednjevzmeteno električno gorsko kolo je odlična izbira za tiste, ki želijo uživati v adrenalinskih spustih in razburljivih poteh gorskega terena. S poudarkom na vzmetenju sprednjega kolesa ta kolesa omogočajo boljšo stabilnost in odzivnost pri spustih, kjer je teren bolj grob.

Električno prednjevzmeteno gorsko kolo Scott Axis eRide EVO
Moško električno prednjevzmeteno gorsko kolo Scott Axis eRide EVO (Extremevital.com)

Za tiste, ki se podajajo na zahtevnejše terene, pa bodo prava izbira polnovzmetena električna gorska kolesa. S kompletnim vzmetenjem zagotavljajo optimalno udobje in oporo, kar je ključno pri premagovanju tehnično zahtevnih terenov in daljših voženj. Pri izbiri med tema dvema vrstama koles se odločamo glede na lastne preference ter zahtevnost terena, ki ga želimo premagati. Vsekakor pa tudi cena ni zanemarljiv podatek.

Cena električnih gorskih koles

Kakovostna gorska kolesa že sama po sebi nosijo določeno ceno, ko pa tem kolesom dodamo še elektro motor in vse potrebne komponente, je jasno, da lahko pride do precejšnjih odstopanj. Bistveno na ceno kolesa vplivajo materiali, menjalnik, zavore, amortizerji itd.

Med dražja kolesa vsekakor sodijo tista, katerih okvir je izdelan iz karbona. Slednji namreč prinaša precej nižjo težo, ki je za vsakega gorskega kolesarja še kako pomembna. Tudi boljši menjalnik je zelo zaželen, saj se na vse ključne dele takšnega kolesa vrši kar precejšen pritisk.

Električno polnovzmeteno gorsko kolo Specialized Turbo Levo FSR Comp (2024)
Moško električno polnovzmeteno gorsko kolo Specialized Turbo Levo FSR Comp (Extremevital.com)

Da je v adrenalinskih spustih mogoče zavestno uživati, je treba imeti na kolesu tudi dobre zavore (npr. SRAM). Seveda pa svoj delež h končnemu znesku prispeva še naprednejši elektro motor, ki ga mora poganjati zmogljivejša baterija.

Pomemben del kolesa, ki prav tako vpliva na ceno, so sprednji in zadnji obroči. Da bi bilo kolo čim lažje, kolesarji nanj namestijo karbonske obroče, ki so obenem seveda nekoliko dražji. Tudi trpežnost vilic in blažilcev se odrazi skozi ceno, zato je lahko končni znesek precej različen glede na izbrano opremo in posamezne sklope kolesa.

Izberite ustrezno vrsto kolesa

Pred nakupom gorskega e-kolesa se prej pozanimajte pri prijateljih, ki takšno kolo morda že imajo. Preverite informacije na spletu in primerjajte posamezna kolesa med seboj. Vsekakor ne pozabite, da velik del kakovosti zagotavljajo že same priznane blagovne znamke, kot so denimo Giant, Specialized in Scott.

Žensko električno polnovzmeteno gorsko kolo Giant Liv Intrigue X Advanced E+ Elite 3 (2024)
Žensko električno polnovzmeteno gorsko kolo Giant Liv Intrigue X Advanced E+ Elite 3 (Extremevital.com)

Kar precej cenejša so prednjevzmetena gorska električna kolesa. Če spadate v skupino kolesarjev, ki jim ta vrsta kolesa ustreza, se vsekakor odločite za to izbiro. Bolj zahtevni gorski kolesarji, ki jim pomemben del aktivnosti predstavljajo spusti po zahtvenem in razgibanem terenu, pa bodo raje posegli po polnovzmeteni različici gorskega e-kolesa.

Kako deluje električno kolo?

Ključna komponenta električnega kolesa je elektromotor, ki ga napaja baterija. Ta baterija je običajno nameščena na okvir kolesa in jo je mogoče odstraniti ter polniti. Elektromotor nudi dodatno pomoč pri premagovanju zahtevnejših vzponov in spustov, kar omogoča vožnjo po zahtevnejšem terenu z manj fizičnega napora.

Žensko električno prednjevzmeteno gorsko kolo Scott Contessa Active eRide 930 (2024)
Žensko električno prednjevzmeteno gorsko kolo Scott Contessa Active eRide 930 (Extremevital.com)

Pogonski sistem električnega gorskega kolesa je običajno sestavljen iz senzorjev, ki zaznavajo moč in hitrost vožnje, ter krmilne enote, ki nadzoruje delovanje elektromotorja. Glede na izbiro kolesarja in njegove potrebe, lahko uporabnik prilagaja stopnjo pomoči elektromotorja. Nekatera kolesa imajo tudi funkcijo samodejnega prilagajanja moči glede na teren.

Kam po gorsko e-kolo?

Z obiskom specializirane kolesarske trgovine Extreme Vital boste storili prvi korak proti svojemu novemu kolesu. Bogat nabor različnih priznanih znamk vas bo navdušil, kot tudi možnost, da vam na samem prodajnem mestu poznavalci svetujejo glede optimalne izbire.

Seveda imejte pred nakupom v glavi osnoven finančni načrt in zgornjo ceno, ki ste jo za svoje novo električno gorsko kolo še pripravljeni plačati. Vedno so mogoči določeni kompromisi, ki pa naj bodo vedno plod dobro preverjenih informacij. Ne glede na kompromise so blagovne znamke Giant, Scott in Specialized zagotovilo, da nad nakupom zagotovo ne boste razočarani.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024