24 Maj 2024
Vodiči

Na kaj morate paziti, ko kupujete otroško kolo?

Na kaj morate paziti, ko kupujete otroško kolo?

Predstavljajte si, da s svojim otrokom kupujete kolo. V trgovini je malček zagledal kolo, ki je na prvi pogled všeč tudi vam. Kako boste najhitreje vedeli, da je zanj zagotovo primerno? Kaj boste naredili, če v bližini ne bo prostega prodajalca, ki bi vam z nasveti pomagal pri izbiri?

Odlična rešitev je, da malčka posedete na kolo kar sredi trgovine. Če bo s celimi stopali lahko segel do tal, je prvi del preizkusa uspešno opravljen. Vsekakor pa to še zdaleč ni vse, kar je potrebno za nakup kar najprimernejšega otroškega kolesa. Zato smo vam v nadaljevanju zaupali še nekaj pomembnih nasvetov.

Naj vaju ne zavede privlačna barva kolesa

Pričakujte, da bo otrok s prstom najprej pokazal na kolo, ki mu bo všeč vizualno. Najverjetneje ga bodo najbolj zamikale privlačne barve. Povejte mu, da je kolo res lepo, vendar da morata pred nakupom dobro premisliti, če je sploh pravo.

Otroka že na poti do kolesarske trgovine poučite, da je pri izbiri kolesa precej pomembnejša izbira kakovostnega proizvajalca kot izbira »najlepše« barve. Recite mu, da bosta izbirala med vrhunskimi proizvajalci, ki ponujajo najboljša kolesa na svetu. Otroku se bo to zagotovo zdela odlična ideja, zato vas bo upošteval tudi pri končni odločitvi za nakup.

Kolo kupita v specializirani trgovini

Še preden se od doma odpeljeta po novo kolo, na spletu preverita seznam specializiranih trgovin s kolesi v vajini bližini. Hitro bosta našla vsaj eno ali dve. Pobrskajta med pestro ponudbo, si zapišita naslov trgovine ter nekaj modelov otroških koles, ki so vama najbolj všeč. Ne pozabita preveriti tudi aktualnih akcijskih ponudb. Otroška kolesa na spodnjih slikah so na voljo v kolesarski trgovini Extreme Vital.

Specialized Riprock 12 (roza) – Extreme Vital
Specialized Riprock 12 (roza) – Extreme Vital
Specialized Riprock 12 (rdeče) – Extreme Vital
Specialized Riprock 12 (rdeče) – Extreme Vital
Specialized Riprock 12 (modro) – Extreme Vital
Specialized Riprock 12 (modro) – Extreme Vital
Scott Scale JR 20 (rumeno) – Extreme Vital
Scott Scale JR 20 (rumeno) – Extreme Vital
Scott Scale JR 20 (temno) – Extreme Vital
Scott Scale JR 20 (temno) – Extreme Vital
Specialized Hotrock 20 (rdeče) – Extreme Vital
Specialized Hotrock 20 (rdeče) – Extreme Vital

Nakup v specializirani trgovini s kolesi vama bo omogočil natančno svetovanje prodajalcev. Ti vama bodo svetovali, da se raje izogibajta prepoceni kolesom, saj imajo lahko relativno slabe zavorne sisteme. Morda se bosta odločila celo za rabljeno otroško kolo, vendar pred nakupom nujno preverita stanje njegovih koles in zavor.

Izberita primeren premer koles

Če se velikost kolesa za odrasle določa po merah okvirja, se za otroke po premeru kolesa. Premer je zapisan v colah. Pri nakupu otroškega kolesa upoštevajte naslednje:

  • 12-colsko kolo je primerno za otroke, stare dve leti;
  • 14-colsko je primerno za štiriletne otroke;
  • 16-colsko kolo pa za otroke, ki so stari do šest let.

Seveda pa morate pri izbiri ustrezne velikosti upoštevati tudi velikost svojega otroka. Več o tem si preberite v prispevku, kjer smo pojasnili, kako izbrati ustrezno otroško kolo.

Pozorni bodite še na težo kolesa. Za najmlajše kolesarje je zgornja meja 20 kilogramov, za starejše pa nekje do 45 kilogramov.

Ne pozabita na dodatno opremo

Pri izbiri novega kolesa za otroka veliko štejejo tudi nekateri dodatki, na primer ščitnik za verigo. Če ga ne boste vključili v nakup, se otrokova hlačnica lahko kaj hitro ovije okrog gonilnega zobnika in posledično lahko pride do padca.

Nenazadnje poskrbite, da bo izbrano otroško kolo živahne barve, da bo opremljeno s trobljo ali zvoncem, saj bo otrokova tako vožnja še zanimivejša in zabavnejša, predvsem pa tudi varnejša.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024