26 Maj 2024
Splošno

Kolesarjenje pozimi? Da, tudi po snegu gre!

Kolesarjenje pozimi? Da, tudi po snegu gre!

Najbolj zagrizeni kolesarji ne mirujejo niti v poznem jesenskem in zimskem času, ko so temperature lahko precej nizke. Če primerno opremite sebe in svoje kolo, je tudi zimska vožnja lahko prav prijetna.

Kolo je v vlažnih in hladnih zimskih dneh veliko bolj izpostavljeno vplivom okolice, zato boste morali na njem poskrbeti za nekaj malih sprememb, da bo vožnja z njim enako udobna kot v toplejšem času. Vsekakor ne pozabite tudi nase in se oblecite v primerna oblačila ter zaščitite z učinkovitimi dodatki.

Kolo opremite s parom blatnikov

Ker so v zimskem času tla bolj zmočena kot sicer, kolo opremite s parom blatnikov. Na ta način boste ostali suhi in čisti dlje časa, čisto pa bo ostalo tudi kolo. V trgovinah s kolesarsko opremo lahko kupite praktične blatnike, ki jih boste preprosto namestili na kolo.

Namestite širše gume

Ker je podlaga terena za kolesarjenje pozimi precej bolj spolzka, boste morali poskrbeti za ustrezne pnevmatike. Priporočamo vam širše gume, ki omogočajo vožnjo z nižjim tlakom, kar je odlična izbira za zimske razmere.

Široke gume za kolo
Široke gume za kolo vas bodo obvarovale pred zdrsom na snegu.

Profil gum naj bo zaradi oprijema bolj grob, prav tako naj imajo gume večjo zaščito proti predrtju. Menjavanje zračnice vam bo v mrzlem zimskem dnevu namreč vse prej kot v veselje.

Bodite vidni

Dan je pozimi krajši, zato boste morali še toliko bolj poskrbeti za kakovostne luči in odsevnike. Na ta način boste varno prispeli na cilj. Za boljšo vidljivost vam priporočamo belo sprednjo luč, zadnja naj bo rdeča.

Za odsevnike lahko uporabite kar odbojno folijo, ki jo lahko na preprost način namesite na kateri koli del kolesa. Tudi nase lahko pripnete kakšno kresničko ali utripajočo lučko, ki bo avtomobile za vami še dodatno opozarjala na previdnost.

Primerno se oblecite

Ko boste kolo opremili za zimsko vožnjo, je čas, da opremite tudi sebe. Zelo pomembno je, da se oblečete dovolj toplo, vendar pa vam med vožnjo nikakor ne sme biti prevroče. Zato je priporočljivo oblačenje po principu čebule – po plasteh.

Še posebej dobro poskrbite za roke, ušesa, vrat in stopala, saj se ti deli med kolesarjenjem ne bodo ogreli. Najbolje je, da si nadenete tople in kakovostne kolesarske nedrseče rokavice, šal okoli vratu ter kapo na glavo. Z naglavnim trakom zaščitite ušesa in poskrbite za primerno obutev.

Vozite počasneje

Pozimi bodite izjemno pozorni predvsem pri zaviranju. Če boste mislili na to, kako vozite, boste hitreje in učinkoviteje odreagirali. Zaviranje naj bo pazljivo; pri tem uporabite zadnje zavore. Na ta način se boste odlično izognili sunkovitemu ustavljanju in posledično možnosti zdrsa.

Najbolje je, da se ves čas izogibate vožnji po tlakovcih ter obarvanim površinam na cesti. Zanje je namreč značilno, da precej bolj drsijo kot ostali deli cestišča. Izogibajte se tudi lužam, v katerih se lahko skriva marsikaj, kar bi lahko škodovalo pnevmatikam.

Vir: https://vsebovredu.triglav.si/zdravje/za-varen-zimski-kolesarski-uzitek

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024