10 Apr 2024
Splošno

Koliko lahko prevozimo z električnim kolesom?

Koliko lahko prevozimo z električnim kolesom?

Električna kolesa počasi, a zanesljivo osvajajo naše ceste. Misel na električno kolo je precej mamljiva, saj ponuja neko novo obliko transporta, ki nam je v sami osnovi sicer že dobro znana. Novo je to, da s takšnim kolesom z lahkoto premagamo tudi daljše razdalje.

Kljub temu, da boste imeli med vrtenjem pedal pomoč, pa to še ne pomeni, da ne boste nič postorili za svoje zdravje. Električno kolo je namenjeno temu, da v enem kosu lažje premagate daljšo razdaljo ali strm klanec. A koliko časa je takšna pomoč sploh na razpolago?

Razpon dosega je lahko precej različen

Načeloma velja, da boste z električnim kolesom pri enem polnjenju lahko prevozili od 30 do 160 kilometrov in celo več. Kar velik razpon, kajne? Doseg kolesa z električno podporo je odvisen od različnih dejavnikov. Eden pomembnejših je tehnologija, ki je pri posameznem kolesu uporabljena.

Električno kolo Specialized Turbo Vado 4.0 (2023)
Treking električno kolo Specialized Turbo Vado 4.0 (Extremevital.com)

Sem spadata tudi kapaciteta baterije in njena moč. Prav tako je pomembna teža kolesa z vso opremo, kot na drugi strani teža kolesarja. Ni nepomembno niti po kakšnem terenu vozite in koliko klancev se bo na njem pojavilo pred vami. Še en pomemben dejavnik, ki odloča o končnem dosegu električnega kolesa, je povprečna hitrost.

Koliko pa boste v vožnjo vložili sami?

Preden si dokončno odgovorite, koliko kilometrov boste odpeljali z električnim kolesom, se vprašajte, kako dobro ste sami fizično pripravljeni. Več kot boste vložili energije v poganjanje, dlje časa boste imeli ob sebi na voljo pomočnika za zahtevnejše vzpone.

Električno kolo Specialized Turbo Vado SL 5.0 (2023)
Treking električno kolo Specialized Turbo Vado SL 5.0 (Extremevital.com)

Električno kolo namreč ni zasnovano tako, da bi se z njim vozili kot na motorju. Še vedno boste obračali pedala, le v težkih trenutkih vam bo precej lažje. In ne, električno kolo ni namenjeno samo vožnji po asfaltirani cesti. Na voljo so tudi gorska električna kolesa.

Kako podaljšati obdobje delovanja?

Nekaj faktorjev, ki ključno vplivajo na porabo baterije, smo že našteli. Vsekakor bo ta zdržala dlje, če električne moči ne boste porabljali na maksimumu. Z nekoliko počasnejšo vožnjo bo pomoč na voljo precej dlje. Prav tako se baterija hitreje izprazni, kadar je zunaj hladno.

Gorsko električno kolo Specialized Turbo Tero 4.0 (2023)
Gorsko električno kolo Specialized Turbo Tero 4.0 (Extremevital.com)

Poganjajte ves čas, ko to zmorete, in ne izkoriščajte pomoči takrat, ko je v resnici ne potrebujete. Pred odhodom na pot preverite gume. Te morajo biti ustrezno polne, sicer bo tudi ta del vplival na porabo energije. Tako vaše kot električne. Izogibajte se težjim terenom in pazite, da je kolo v ustrezni prestavi.

Kako izbrati pravo električno kolo?

Na voljo je kar nekaj različnih modelov e-koles, zato se pred nakupom najprej odločite, katero bo najbolj optimalno za vas. Ste bolj mestni kolesar ali radi zavijete na podeželje, na dolge ravne ceste? V tem primeru imate na izbiro mestno ali cestno električno kolo.

Gorsko električno kolo Specialized Turbo Kenevo Comp (2023)
Gorsko električno kolo Specialized Turbo Kenevo Comp (Extremevital.com)

Proizvajalci e-koles pa niso pozabili niti na adrenalinske športnike in avanturiste. Zanje so na voljo izjemna gorska e-kolesa, ki so namenjena vožnji po težjih terenih z veliko vzponi. Če ste bolj za pohajkovanje ali družinski kolesarski izlet, pa bo najboljša izbira treking električno kolo.

Kolo pred nakupom preizkusite

Ker je nakup električnega kolesa kar precejšen finančni zalogaj, je dobro prej kolo tudi preizkusiti. Pripravite si vsa odprta vprašanja in z njimi zasujte prodajalca na prodajnem mestu, ki bo zagotovo poznal vse odgovore nanje. Prav tako pa bo imel za vas kakšen dober nasvet, če se boste znašli v dilemi.

Zanimalo vas bo, kakšen doseg ima posamezno kolo in kako dolgo se polni baterija. Imejte pa v mislih, da boste svoje novo kolo morali tudi varno pospraviti. Parkiranje v skupni kolesarnici ali pred hišo ne pride v poštev.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024