25 Maj 2024
Splošno

Kako malčka privaditi na kolo?

Kako malčka privaditi na kolo?

Vse več malčkov se na vožnjo s kolesom navaja s poganjalci. Zanje se odločajo njihovi starši, ki želijo, da bi se otrok naučil vožnje kolesa brez pomožnih koleščkov. Za poganjalce je značilno, da imajo dve kolesi; od navadnih koles se razlikujejo predvsem v tem, da nimajo pedal.

Na poganjalec malček lahko brezskrbno sede že okoli drugega leta starosti, ravnotežje pa lahko lovi tako po neravnih kot ravnih površinah. Prehod s poganjalca na otroško kolo je bistveno preprostejši. Zakaj? Ker se otrok s poganjalcem priuči veliko koristnih spretnosti.

Razlika med poganjalci in kolesi s pomožnimi koleščki

Dokazano je, da pomožna kolesa lahko bistveno upočasnijo otrokovo sposobnost, prav tako tudi željo po vožnji s kolesom. S poganjalci se malček kaj hitro priuči vožnje z lovljenjem ravnotežja, medtem ko se pri kolesu s pomožnimi koleščki nauči voziti kolo. Ko se pri vožnji s slednjim malček nagiba na eno in drugo stran, mu pomožna koleščka dajejo lažen občutek za ravnotežje, ki mu ga posledično sploh ni treba loviti.

Poganjalec Specialized Hotwalk 12
Poganjalec Specialized Hotwalk 12 (Extreme Vital)

Lahko torej trdimo, da je prehod s kolesa s pomožnimi koleščki na pravo otroško kolo bistveno težji. Zakaj? Ker mora otrok pridobiti občutek za ravnotežje in koordinacijo. Obenem je znano, da je vožnja s poganjalci veliko zabavnejša. Prav zato se v zadnjih letih marsikdo odloči za nakup poganjalca.

Otrokom katere starosti so namenjeni poganjalci?

Na trgu lahko izbirate med poganjalci različnih velikosti, saj so namenjeni za uporabo malčkov, starih med 18 mesecev in 5 let. Velika prednost poganjalcev je, da otroci pri uporabi ne potrebujejo prav velike pomoči svojih staršev oziroma skrbnikov.

Poganjalec Cruzee 12
Poganjalec Cruzee 12 (Extreme Vital)

Poganjalci zato ne vsebujejo palic za poganjanje, ki jih upravljajo starši. A zavedati se morate, da ena velikost poganjalca ne bo ustrezala prav vsem otrokom. In kako najlažje veste, katera velikost poganjalca je najprimernejša za vašega malega junaka? Takšna, da se bo lahko otrok, ko bo sedel na poganjalcu, s pokrčenimi nogami dotikal tal.

Poganjalci ne potrebujejo opor za stopala

Morda ste se med prebiranjem prispevka vprašali, kam malčki dajo noge na poganjalcu. Takšna prevozna sredstva za otroke ne potrebujejo nikakršnih opor za stopala. Malček se med vožnjo namreč z nogami odriva od tal ali pa jih dvigne v zrak.

Poganjalec Dema Beep Air 12
Poganjalec Dema Beep Air 12 (Extreme Vital)

Ko malček sede na poganjalec, se na to niti ne ozira, saj vse naredi popolnoma spontano. To pogosteje zanima zlasti starše, ki se odločajo med tem, ali kupiti poganjalec ali kolo s pomožnimi koleščki.

Hitro učenje spretnosti lovljenja ravnotežja

Če se še vedno sprašujete, kako svojega malčka kar se da najbolje in najhitreje privaditi na kolo, je poganjalec odlična izbira. V primerjavi s kolesom s pomožnimi koleščki se lahko otrok s poganjalcem zelo hitro ter na preprost način uči spretnosti lovljenja ravnotežja, kar je na začetku kolesarskega znanja bistvenega pomena.

Poganjalci tudi sicer otrokom prinašajo veliko mero zabave ter odličnega počutja. Ko bo vaš malček končno obvladal vožnjo s poganjalcem, bo imel občutek samostojnosti. Ponašal se bo z dosežkom, da lahko z otroškim prevoznim sredstvom upravlja sam.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024