10 Apr 2024
Splošno

5 napak pri nakupu otroškega poganjalca

5 napak pri nakupu otroškega poganjalca

Vstop v svet kolesarjenja bo za vašega otroka zelo pomemben korak. Prav zato morate nakupu njegovega prvega kolesa posvetiti še toliko več pozornosti. Danes velja, da je najboljša izbira za ta del pridobivanja izkušenj nakup otroškega poganjalca. Ta zagotavlja učenje kolesarskih in drugih spretnosti skozi igro in zabavo, brez bolečih izkušenj s padci zaradi ravnotežja ali okornih pomožnih kolesc.

Na voljo so številni različni poganjalci, tudi manj kakovostni, zato kaj hitro lahko pride do napačne izbire. Napake pri izbiri poganjalca vplivajo na otrokovo izkušnjo in njegov razvoj kot kolesarja, zato bomo v nadaljevanju opozorili nanje, da bo vaš malček na poganjalcu preživljal zabavne in varne trenutke.

1. Neustrezna velikost poganjalca

Izbor poganjalca, ki ni ustrezne velikosti za vašega otroka, lahko vpliva na njegovo udobje in sposobnost ravnotežja. Pomembno je, da otrok z nogami doseže tla in da se pri vožnji počuti stabilno. Prav stik stopal s tlemi je bistven del vožnje s poganjalcem, saj se na ta način otrok nezavedno uči lovljenja ravnotežja, krepi svoje telo in motorične spretnosti ob dejstvu, da to počne na varen način.

2. Slaba kakovost materialov

Poceni poganjalci iz manj kakovostnih materialov se hitro obrabijo in predstavljajo tveganje. Investicija v kakovosten poganjalec bo zagotovila trajnost in varnost. Sledite nasvetom in se prepričajte, da kupujete otroški poganjalec, ki bo otroku omogočil krasno kolesarsko izkušnjo.

Otroški poganjalec Cruzee 12 (zelen)
Otroški poganjalec Cruzee 12 v zeleni barvi (Extremevital.com)

Bodite previdni predvsem pri izbiri materialov, iz katerih so izdelani ogrodje in kolesa. Svetujemo vam, da izberete poganjalec z aluminijastim okvirjem, kolesi iz gume ali EVA pene, krmilom in vilicami iz aluminija ter gumijastimi ročaji.

3. Pretežak poganjalec

Izbira poganjalca, ki je pretežak za vašega otroka, lahko omeji njegovo gibanje in povzroči utrujenost. Težji poganjalec bo tudi težji za upravljanje in lovljenje ravnotežja. Kupite raje lažji model, ki bo enostaven za uporabo in bo otroku omogočil več svobode. Če se bo pri vožnji zabaval, bo raje sedel nanj in se hitreje naučil voziti kolo.

4. Napačna kolesa

Kolesa na poganjalcu so lahko iz plastike, gume ali trde pene. Dobra izbira so kolesa iz gume, ki so napihljiva in omogočajo več udobja pri vožnji, boljši oprijem in večjo varnost. Tudi kolesa iz EVA pene, ki jih npr. uporablja otroški poganjalec Cruzee, so odlična izbira.

Otroški poganjalec Early Rider Charger 12"
Otroški poganjalec Early Rider Charger 12″ (Extremevital.com)

Ko se odločate za kolesa, razmislite o tem, kje se bo otrok najpogosteje vozil. Vsekakor povprašajte o tem tudi prodajalca na prodajnem mestu, saj vam bo znal svetovati, kateri model otroškega poganjalca bo za vašega malčka najprimernejši.

5. Neprilagodljivost

Vedno glejte na to, da je poganjalec mogoče prilagoditi otroku. Model naj torej omogoča nastavitev sedeža in krmila, saj boste na ta način kupili poganjalca za več sezon. Pravilna višina sedeža je ključna za udobno vožnjo in razvoj otrokovega ravnotežja. Previsok sedež lahko poveča tveganje za padec, zato ga nastavite tako, da otrok doseže tla s prsti nog.

S čelado in ščitniki do varne vožnje

Ob nakupu poganjalca imejte vedno v mislih tudi varnost otroka. Kupite mu kakovostno kolesarsko čelado, prav nič pa ne bo narobe niti s ščitniki za roke in noge. Izbira ustreznega poganjalca za vašega otroka bo zagotovila, da bo njegova izkušnja pozitivna in zabavna.

Ne pozabite, vožnja s poganjalcem je odličen način za razvoj ravnotežja in samozavesti otroka ter služi za enostaven prehod na pravo kolo, na katerem bo treba zavrteti še pedala. Da bo vse skupaj še bolj zabavno, pa ob nakupu prisluhnite tudi otroku, ki si bo zagotovo zaželel svoje najljubše barve ali zanimive poslikave.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024