25 Maj 2024
Splošno

8 razlogov za uporabo kolesarskih rokavic

8 razlogov za uporabo kolesarskih rokavic

Za udobnejše kolesarjenje v veliki meri poskrbijo primerna kolesarska oblačila in kolesarska obutev. Med opremo se znajdejo tudi kosi, za katere nekateri menijo, da so povsem brez potrebe. To so denimo kolesarske rokavice. A kolesar, ki ve, kaj pomeni izvrstna izkušnja med vožnjo s kolesom po najrazličnejših terenih, se zaveda, da kolesarske rokavice še zdaleč niso neobvezen modni dodatek.

Seveda si kolesarskih rokavic ne boste nadeli zgolj zato, da bi bili videti kot profesionalni kolesar, temveč zaradi številnih prednosti, ki jih nudijo. V prvi vrsti pa bi se morali vsi kolesarji zavedati, da so rokavice, podobno kot kolesarska čelada, pomemben del zaščitne opreme.

V nadaljevanju spoznajte kar osem razlogov za uporabo kolesarskih rokavic.

1. Za zaščito rok

Nesreče se dogajajo tudi pri kolesarjenju. Glava še zdaleč ni edini del telesa, ki med aktivnostjo potrebuje zaščito. Pomembno je zaščititi vse dele telesa, predvsem tiste bolj ranljive, kamor poleg glave zagotovo sodijo roke. Ko pademo, se namreč refleksno želimo ujeti ravno na dlani.

Moške kolesarske rokavice Sportful Matchy
Moške kolesarske rokavice Sportful Matchy (Extremevital.com)

Med nesrečo na kolesu si boste najverjetneje roke precej bolj poškodovali, če ne boste uporabljali kolesarskih rokavic. Te vsebujejo posebno zaščitno plast, ki absorbira silo udarca in nudi tudi zaščito pred praskami zaradi kamenja, peska ipd.

2. Za večjo varnost

Nekatere rokavice za kolesarjenje so opremljene z dodatki, ki še povečujejo raven varnosti v cestnem prometu. Tako imenovane LED smerne rokavice lahko na primer uporabite za signalizacijo zavoja.

Kolesarske rokavice imajo torej lahko vgrajene posebne lučke, ki se vidijo v temi oziroma v slabših vremenskih pogojih. Pomembno je, da so rokavice tudi vzdržljive in imajo dobro izdelan dizajn.

3. Za večje udobje

Kolesarske rokavice med poganjanjem pedal omogočajo bistveno večje udobje. Še posebej to velja pri daljših turah. Ko dlje časa preživite na kolesu, se vam prično potiti roke. Če nosite rokavice, boste zagotovo uživali v večjem udobju, saj bodo poskrbele za absorpcijo znoja.

Ženske kolesarske rokavice Sportful Matchy
Ženske kolesarske rokavice Sportful Matchy (Extremevital.com)

Če krmilo kolesa primete premočno in ne nosite rokavic, lahko prihaja do prevelikega pritiska in trenja v rokah. Posledično imate na dlaneh rdeče sledi, ki so znak neudobja zaradi neuporabe rokavic.

4. Za boljši oprijem

V določenih okoljih zaradi vlažnosti in temperatur kolesarjeve roke postanejo še hitreje vlažne in potne. Posledično so roke spolzke, kar zmanjšuje sposobnost boljšega oprijema.

Kolesarske rokavice, ki so izdelane iz visokokakovostnega materiala, so zračne in dobro poskrbijo za to, da roke med vožnjo niso vlažne. Prav tako zadržujejo znoj v notranjosti in s tem preprečujejo, da bi znoj prešel na krmilo in prestavne ročice.

5. Za absorpcijo tresljajev

Če se s kolesom najraje vozite po neravnem, skalnatem in zahtevnejšem terenu, se nenehno srečujete s pritiski oziroma tresljaji, kar je tudi šok za telo. Pritisk se zlahka prenese na krmilo in roke, kar na dolgi rok kolesarju lahko precej škodi.

Kolesarske rokavice s kratkimi prsti Castelli Entrata V
Kolesarske rokavice s kratkimi prsti Castelli Entrata V (Extremevital.com)

Kakovostne rokavice so praviloma opremljene z blazinicami z gelom, s čimer ščitijo pred tresljaji. Integrirano oblazinjenje torej poskrbi za to, da občutite manjši prenos tresljajev in sile v roke. To pa omogoča tudi dodatno varnost pri vožnji.

6. Za toplejše dlani

Če živite na območju z nižjimi temperaturami, vam je med vožnjo vsaj na začetku lahko hladno. Mraz občutite zlasti na rokah in na konicah prstov. V tem primeru so najboljši rešitelj kolesarske rokavice, ki omogočajo toploto in udobje.

To je eden od glavnih razlogov, zakaj predvsem v hladnejših delih leta kolesarji nosijo rokavice. Dobra izbira so kolesarske rokavice z dolgimi prsti, ki so jim pogosto dodane še dodatne plasti in oblazinjenje.

7. Za preprečevanje poškodb

Dolgoletni kolesarji se lahko srečujejo z raznimi poškodbami, kot je denimo karpalni kanal. Pri omenjeni težavi pride do tega, da je živec v zapestju stisnjen, kar povzroča zelo neprijetno bolečino.

Kolesarske rokavice z dolgimi prsti O'neal Element
Kolesarske rokavice z dolgimi prsti O’neal Element (Extremevital.com)

Če med kolesarjenjem ne uporabljate primerne opreme, v katero sodijo tudi rokavice, obstaja večja verjetnost, da boste slej ko prej podlegli kateri od pogostejših poškodb kolesarjev. Z izbiro ustreznih kolesarskih rokavic torej lahko preprečite nastanek karpalnega kanala.

8. Za več samozavesti

Kolesarske rokavice lahko predstavljajo tudi modni dodatek, s katerim ste na kolesu videti še bolje – kot profesionalni kolesar. Seveda ne pozabite, da jih v prvi vrsti jih nosite zato, da bi bili bolj varni in da bi se udobneje počutili.

V specializiranih športnih trgovinah lahko izbirate med različnimi kolesarskimi rokavicami – tudi med takšnimi, ki se stilsko ujemajo z vašo preostalo opremo in vam vlijejo še več samozavesti in dodatne motivacije za kolesarjenje.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024