24 Maj 2024
Splošno

Kam po kakovostna kolesarska oblačila?

Kam po kakovostna kolesarska oblačila?

Ko govorimo o kolesarstvu in kolesarski opremi, se najprej gotovo spomnimo na kolo in opremo, povezano z njim. Nemara pomislimo še na kolesarsko čelado kot ključen del zaščitne opreme, ko pride do kolesarskih oblačil, pa obmolknemo. Že, že … profesionalni kolesarji nosijo posebno oblikovane drese, ki jim omogočajo kar najbolj optimalno moč in energijo preliti v kolo, rekreativni kolesarji pa se velikokrat zadovoljimo z običajnimi, včasih niti ne specifično športnimi oblačili.

A tako kot vsak šport ima tudi kolesarstvo svoje zahteve in zakonitosti, tudi kar se tiče oblačil. Naše telo namreč opravlja specifičen način gibanja, poleg tega gre za visoko intenziven šport, zaradi česar je lahko kolesarjenje v neprimernih oblačilih neudobno, morda celo nevarno.

Kakovosten in širok nabor kolesarskih oblačil ponuja specializirana trgovina Extreme Vital, ki zajema tako moško in žensko kot tudi otroško garderobo.

Aktivno perilo za kolesarjenje

Tudi pri oblačenju je pomembno, da poskrbimo za kvalitetno osnovo. Aktivno perilo za kolesarjenje ponuja nabor moških in ženskih majic brez rokavov ali s kratkimi rokavi, ki so izdelane iz izredno lahkih in zračnih materialov. Aktivno perilo, ki ga zaznamuje prijeten, oprijet kroj, bo poskrbelo, da se pot ne bo nabiral ali krožil na površje oblačil in se tam posušil.

Žensko aktivno perilo - majica Castelli Pro Issue
Žensko aktivno perilo – majica Castelli Pro Issue (Extremevital.com)

Omeniti pa moramo tudi nabor športnih modrčkov, ki znotraj raznolikih modelov ponujajo različno stopnjo podpore. Tako si lahko izberete model, ki vašemu telesu najbolj ustreza in se s tem izognete bolečinam in neprijetnostim med kolesarjenjem. Športni modrčki poskrbijo za kompresijo in so zračni.

Oprijete kolesarske hlače in majice

Oprijete kolesarske majice in hlače so značilne za kolesarjenje. Majice, navadno s kratkimi rokavi, so narejene iz zračnih materialov, ki se dobro oprimejo telesa. Poleg tega dodane zadrge omogočajo prilagajanje hlajenja, žepi pa poskrbijo, da bodo vaši predmeti na varnem. Kvalitetna oblačila, ki jih ponuja Extreme Vital, zaznamujejo tudi odsevni detajli, ki skrbijo za boljšo vidljivost in varnost v prometu.

Moške oprijete hlače NorthWave Force 2
Moške oprijete hlače NorthWave Force 2 (Extremevital.com)

Značilne, oprijete kolesarske hlače, ki se navadno končujejo sredi stegen, lahko pomembno vplivajo na udobje med vožnjo. Posebno oblikovani kolesarski vložki iz penastih materialov namreč preprečujejo bolečine in neprijetnosti ob dolgotrajnem sedenju na ozkem sedežu. Poleg tega hlače nudijo tudi del podpore stegenskim mišicam. Izbirate lahko med modeli z naramnicami ali brez.

Široke kolesarske hlače in majice

Ponudba pa razveseli tudi ljubitelje širokih kolesarskih majic in hlač. Med majicami z dolgimi ali kratkimi rokavi, ki jih najdete tudi v ženski in otroški kategoriji, boste našli odličen kos opreme, ki bo poskrbel, da tudi med najhujšimi napori ne boste premočeni. Materiali poskrbijo za pretok zraka in vlage, poleg tega pa nekatere tkanine preprečujejo nastanek neprijetnih vonjav zaradi bakterij.

Moška široka kolesarska majica Fox Flexair SS
Moška široka kolesarska majica Fox Flexair SS (Extremevital.com)

Med kratkimi hlačami so na voljo različni materiali, med njimi tudi tisti najbolj robustni, iz katerih so izdelane trpežne in odporne kratke kolesarske hlače. Kljub svoji trpežnosti hlače omogočajo svobodo gibanju, so zračne, vodoodbojne lastnosti pa vas bodo zaščitile pred lužami in blatom. Hlače so na voljo v atraktivnih barvah. K vsakim širokim hlačam pa sodijo tudi kolesarske podhlače iz tankih in zračnih materialov, ki z rahlim oblazinjenjem poskrbijo za udobje in občutek varnosti.

Kolesarske vetrovke in pelerine

Kolesarjenje pa ne poteka vedno v lepem vremenu. Zato je dobro imeti pri sebi vedno kvalitetno letno vetrovko. Če vas je ujel le veter, vam bo prav prišel brezrokavnik, ki vaš trup zaščiti pred hladnimi sunki, hkrati pa je brezrokavnik z zadrgo po celotni dolžini zelo praktičen. Na voljo so tudi modeli v odsevnih barvah, ki bodo dodatno poskrbeli za varnost.

Ženska kolesarska vetrovka Castelli Squadra
Ženska kolesarska vetrovka Castelli Squadra (Extremevital.com)

Vaš celoten zgornji del pa bo zaščiten s kolesarsko vetrovko, ki z dobrim oprijemanjem telesu preprečuje vdor vetra ali pršenja mokrih terenov. Vetrovke so zasnovane raztegljivo, da vašega gibanja ne ovirajo, hkrati pa so lahke in zložene zavzamejo minimalno količino prostora.

Na voljo pa so vam tudi pelerine iz kvalitetnih materialov, ki vas bodo zaščitile pred dežjem. Ker so lahke in zložljive, jih je mogoče imeti vedno s seboj, saj jo boste lahko tako hitro uporabili, preden se odpeljete do zavetja.

Kolesarska oblačila iz termo materialov

V zimskih mesecih pa poleg vlage in vetra na kolesarje preži tudi mraz. In takrat si moramo nadeti kolesarska oblačila iz termo materialov. Termo majice in termo vetrovke, ki jih trgovina ponuja, so izdelane iz raztegljivih materialov, ki se dobro oprimejo telesa, ne ovirajo gibanja ter zagotavljajo ohranjanje toplote. Odsevni detajli pa so le pika na i.

Moška kolesarska termo majica Castelli Puro 3 FZ
Moška kolesarska termo majica Castelli Puro 3 FZ (Extremevital.com)

Na voljo so tudi termo kolesarske hlače z naramnicami ali brez, ki vas poleg izgubljanja toplote zaščitijo še pred škropljenjem s cest. Izdelane so namreč iz vodoodbojnih materialov. Hlače bodo pomagale tudi mišicam pri premagovanju naporov.

Kolesarske rokavice

Ne smemo pa pozabiti še na termo rokavice, saj so roke tisti del telesa, ki je pri kolesarjenju praviloma stegnjen naprej in izpostavljen najrazličnejšim vremenskim pogojem. Rokavice kljub toploti niso nerodne, ampak se roke lepo oprimejo in omogočajo dober oprijem krmila. So tudi oblazinjene za večje udobje in so ustvarjene z mislijo na čim lažje nadevanje in snemanje.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024