25 Maj 2024
Splošno

5 razlogov, zakaj kupiti gravel kolo

5 razlogov, zakaj kupiti gravel kolo

Slovenci izjemno radi kolesarimo in kolo uporabljamo kot športni rekvizit za rekreacijo, a tudi v namene transporta. Vendarle pa ne gre prezreti, da se čedalje več ljudi s kolesarjenjem ukvarja z nekoliko resnejšimi nameni in z več športnega pridiha.

A kakšno kolo izbrati zase? Iščete nekaj vmesnega med cestnim in gorskim kolesom? Gravel kolo, kot že ime nakazuje, je namenjeno vožnji po pesku, makadamu, neurejenih poteh in asfaltu. Gre za zelo vsestransko kolo, ki združuje lastnosti cestnega in gorskega kolesa ter ponuja številne prednosti.

1. Vsestranskost

Gravel kolo je zasnovano tako, da se lahko z njim peljete po različnih podlagah, od asfalta in makadama do peščenih in gozdnih poti. To pomeni, da z enim samim kolesom lahko pokrijete veliko več terena kot s kolesom, ki je namenjeno samo cestni ali gorski vožnji.

Moško gravel kolo Specialized Diverge E5 (2023)
Moško gravel kolo Specialized Diverge E5 (Extremevital.com)

To kolo je idealna izbira za tiste, ki si želijo raziskovati nove terene in se ne želijo omejiti na zgolj eno podlago. Predstavljajte si, da se peljete na novo turo nekje po cesti in opazite krasno pot, ki vodi preko travnika in peščene poti, ki se vije ob krasnem potočku ali reki. Gravel kolo zmore ta izziv!

2. Vzdržljivost

Gravel kolo je zasnovano za dolgotrajno vožnjo po različnih terenih in je zato izjemno vzdržljivo. Okvir je običajno izdelan iz aluminija ali ogljikovih vlaken, kar zagotavlja vzdržljivost in trpežnost. Prav tako so gravel kolesa pogosto opremljena z boljšimi zavorami in širšimi pnevmatikami, ki zagotavljajo boljši oprijem na različnih podlagah.

Žensko gravel kolo Scott Contessa Speedster Gravel 15 (2023)
Žensko gravel kolo Scott Contessa Speedster Gravel 15 (Extremevital.com)

Nekoliko luknjasta pot ali cesta vam tako ne bo povzročila okvare na kolesu, ki bi se lahko prikradla v primeru bolj sofisticiranega modela. Gravel kolo bo vzdržalo vse tiste napore, ki jih boste zmogli tudi sami.

3. Udobje

Kolo je zasnovano tako, da je vožnja udobnejša kot pri cestnih kolesih. Z daljšim okvirjem, večjo medosno razdaljo ter širšimi pnevmatikami omogoča boljši nadzor in udobje na grobih terenih. Prav tako ima običajno več položajev za roke, kar omogoča različne drže telesa in manj obremenjuje zapestja in hrbet.

Moško gravel kolo Cannondale Topstone 3 (2023)
Moško gravel kolo Cannondale Topstone 3 (Extremevital.com)

Na cestnem kolesu je drža bolj naporna, zato velikokrat bolijo hrbet in ramena. Enako velja za sedež, ki nikakor ne sodi med najbolj udobne. Z gravel kolesom boste rešili tudi te težave.

4. Varnost

Ker ima gravel kolo širše pnevmatike in boljše zavore kot cestno kolo, to zagotavlja boljši oprijem in večjo varnost pri vožnji po različnih podlagah. Prav tako ima pogosto vgrajeno osvetlitev, ki omogoča varno vožnjo tudi v slabših svetlobnih pogojih.

Žensko gravel kolo Specialized Diverge Sport Carbon (2023)
Žensko gravel kolo Specialized Diverge Sport Carbon (Extremevital.com)

Cestna kolesa sodijo med tista najhitrejša in s tem prinašajo (poleg adrenalina) tudi več možnosti za kakšen padec. Gravel kolo je sicer na pogled podobno cestnemu kolesu, a njegova zasnova in širše pnevmatike onemogočajo tako zelo visoke hitrosti.

5. Raznolikost

Gravel kolo je na voljo v različnih modelih in cenovnih razredih, kar omogoča precej pestro izbiro glede na individualne potrebe in proračun. Obstajajo lahka in hitra kolesa za tekmovalne namene, pa tudi nekoliko bolj robustna za avanturistično vožnjo po različnih terenih.

Če ste človek, ki je po srcu športnik, a hkrati avanturističnega duha, ki želi občasno tudi zaviti z začrtane poti, ste pravkar našli kolo po svojem okusu. Pred opravite nakup gravel kolesa, se v specializirani kolesarski trgovini posvetujte še s prodajalcem, ki vam bo svetoval vse v zvezi z velikostjo kolesa, izbiro primernega modela in dodatne opreme.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024