26 Maj 2024
Splošno

10 razlogov za nakup kolesa

10 razlogov za nakup kolesa

Poganjanje pedal po mestu, visokogorju, po cesti ali kjer koli drugje je izjemno priljubljena in zdrava športna dejavnost. Kolesarjenje ponuja izjemne užitke, odlično počutje, ne nazadnje lahko v večji meri vpliva na zdravje. To je samo nekaj ključnih razlogov, zakaj kupiti kolo. Užitki, počutje in zdravje pa bodo še večji, če se boste usedli na kolo po svoji meri.

Da boste torej v popolnosti zaužili vse prednosti poganjanja pedal, morate izbrati najustreznejše kolo. Bogata ponudba koles na Extremevital.com vam zagotavlja prvi korak do uresničitve vaših kolesarskih načrtov ter podvigov. Sicer pa vas na poti do cilja in nazaj domov s kolesom čaka veliko lepih doživetij.

Vas zanima 10 TOP razlogov, zakaj se vam v tem hipu splača investirati v kakovostno kolo?

1. Odlično za zdravje

Kolesarjenje je odličen način za izboljševanje kondicije in zdravje srca. Samo 30 minut tovrstne aktivnosti na dan vam lahko prinese učinkovite rezultate. Če ne drugega, se s kolesom odpeljite do trgovine, pošte ali do prijateljev. Dve kratki kolesarski turi na dan sta povsem dovolj.

2. Najboljši način za raziskovanje skritih kotičkov

Če se na delo ali kam drugam vsakodnevno vozite z avtomobilom, je vaša izkušnja v prometu povsem drugačna v primerjavi z izkušnjami kolesarjev. Medtem ko vi nestrpno čakate v večji vrsti, vas prehiti kar nekaj kolesarjev. A to še zdaleč ni edina pozitivna stran, ki so je deležni kolesarji.

Treking kolo Giant Roam 1 Disc
Moško treking kolo Giant Roam 1 Disc (Extremevital.com)

Kolesar na poti v službo in iz nje prihrani kar nekaj časa. Če ne drugega, preostanek časa lahko izkoristi za mirno pitje kave. Največja prednost kolesarja pred voznikom pa se pokaže na nekoliko daljšem potovanju. Če boste s kolesom odšli na počitnice kam dlje, se boste zagotovo vozili po drugih poteh, kjer boste lahko odkrivali kotičke, o katerih se voznikom niti sanja ne.

3. Športna aktivnost, ki pomlajuje

Če opazujete katerega od svojih bližnjih, ki vsakodnevno kolesari, ugotavljate, da je njegova energija večinoma pozitivna, nagajiva in celo mladostniška, ne glede na to, ali šteje več let. To pa se ne kaže samo v njegovi energiji oziroma pozitivnem razpoloženju. Tudi na videz je videti vsaj nekaj let mlajši. Več kot odlična motivacija, da se usedete na kolo, kajne?

4. Aktivnost, primerna za vse stopnje kondicije

Dobra stran kolesarjenja je zagotovo tudi ta, da vam ni potrebno imeti ogromno kondicije, da bi se lahko vozili po želenem terenu. Če je vaša kondicija nekoliko slabša, na začetku ne boste pretiravali z izbiro terena. Sčasoma, ko si jo boste nabrali kar nekaj, pa se boste lahko podali še na daljše in zahtevnejše ture.

Kolesarjenje je priporočljivo tudi za starejše in za ljudi s poškodbami. Za takšne osebe je izjemno dobrodošlo električno kolo. Z njim lahko brez večjih težav premagujejo tudi večje hribe.

5. Prihranek denarja

Kolesarjenje je v resnici povsem brezplačno, če seveda odmislite začetne stroške, ko ste kupili kolo ter vso potrebno opremo. Namesto v avto zjutraj raje sedite na kolo ter se z njim odpeljite v službo. Po enem mesecu boste videli, koliko denarja ste prihranili, ker vam ni bilo potrebno tankati bencina.

Cestno električno kolo Scott Sub Cross eRide 10
Cestno električno kolo Scott Sub Cross eRide 10 (Extremevital.com)

Ko boste pričeli kolesariti, vam ne bo treba več obiskovati fitnes telovadnic, kjer ste na mesec pustili tudi kar nekaj evrov. Če seštejete denar, ki ste ga prihranili za bencin in karto za fitnes, je to že kar nekaj evrov.

6. Vključitev v dobrodelno kolesarjenje

S kolesarjenjem ne boste poskrbeli samo za svoje počutje ter zdravje, temveč lahko ogromno dobrega storite za druge. Udeležite se na primer katerega od dobrodelnih kolesarjenj ter pomagajte ljudem v stisku. Po takšnem dejanju boste zagotovo še veliko ponosnejši nase.

7. S kolesom do vrhunske moči

Kolesarjenje je vrsta dejavnosti, pri kateri sodeluje prav vsaka vaša mišica. Med aktivnostjo so seveda najbolj intenzivne mišice nog. Mišice trebuha in hrbta stabilizirajo telo, mišični sistem na ramenih ter rokah pa vas podpira pri krmiljenju. Kolesarjenje torej na izjemno učinkovit način gradi moč po celem telesu.

8. Varna aktivnost

Če so vam pravila kolesarjenja povsem jasna ter jih seveda tudi dosledno upoštevate, ste na cesti varni. Tudi številne raziskave kažejo na to, da so tveganja v kolesarstvu zelo majhna, sploh če jih primerjamo z zdravstvenimi koristmi.

Žensko cestno kolo Specialized Allez E5
Žensko cestno kolo Specialized Allez E5 (Extremevital.com)

Če vas varnost na cesti pri poganjanju pedal vseeno skrbi, ker se na kolo res že dolgo časa niste uspeli sesti, so vam na voljo kolesarski tečaji, kjer lahko svoje znanje obnovite.

9. S kolesom ste prijazni do okolja

Kolesarjenje ne povzroča onesnaževanje zraka, torej ste s kolesom do okolja izjemno prijazni. Za krajše vožnje je kolo v resnici daleč najboljša izbira, ki jo zlahka lahko zamenjate za avto oziroma za prevozno sredstvo, ki onesnažuje okolje. Večje število kolesarjev pomeni tudi precej manj emisij zaradi zastojev na cestah.

10. Aktivnost za vse generacije in oba spola

Kolesarjenje je namenjeno vsem generacijam, ne glede na starost, in obema spoloma. Posebej zasnovana kolesa so namenjena celo invalidnim osebam. Na trgu so na voljo prevozna sredstva v obliki koles, ki takšnim osebam ponujajo stabilnejšo podporo.

Kolesarjenje torej ne pozna meja! Zagotovo ste se našli v vsaj enem razlogu, zakaj je kolo odlična izbira tudi za vas.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024