25 Maj 2024
Splošno

4 lastnosti dobrega cestnega kolesa

4 lastnosti dobrega cestnega kolesa

Užitki in udobje pri kolesarjenju so v prvi vrsti odvisni predvsem od kakovosti kolesa. Še preden si v specializirani trgovini s kolesi kupite kakovostno kolo, pa morate vedeti, katere vrste mora biti. To pa je v prvi vrsti odvisno od terena, po katerem nameravate najpogosteje kolesariti.

Cestno kolo naj izberejo vsi tisti kolesarski navdušenci, ki najraje kolesarijo po asfaltu in drugih gladkih površinah. Ko si boste v določeni trgovini tudi vi ogledovali omenjeni tip kolesa, je dobro, da natanko veste, katere lastnosti mora cestno kolo imeti. V nasprotnem primeru v vožnji ne boste uživali in kolesarjenje bo postalo le spomin. Morda pa se boste na kolo usedli veliko redkeje, kot bi se sicer.

Preberite si temeljne lastnosti dobrega cestnega kolesa in jih upoštevajte pri nakupu.

1. Prava velikost okvirja

Prodajalci v specializirani trgovini vas bodo pri nakupu cestnega kolesa najprej opozorili na to, da je ena od najpomembnejših lastnosti velikost okvirja. Na izbiro velikosti vplivajo dolžina rok, velikost dlani in stopal, širina ramen in medenice ter razmik sedalnih kosti.

Cestno kolo Specialized Roubaix Sport
Cestno kolo Specialized Roubaix Sport iz FACT 9r karbona (Extreme Vital).

Ko se na podlagi vaših dimenzij določi velikost okvirja, šele nato lahko izbirate tudi druge pomembnejše elemente, kot so krmilo, krmilna opora, sedež in gonilke.

2. Prava širina pnevmatik

Pnevmatike cestnega kolesa morajo biti široke od 18 do 25 milimetrov. Morajo biti gladke in napolnjene z visokim pritiskom. Gume kolesa se tako na gladkih površinah lahko vrtijo hitreje.

3. Prava izbira materiala

Velike izbire v povezavi z materiali pri kolesarskih okvirjih pravzaprav ni. Še vedno lahko kupujete kolesarske okvirje iz aluminijastih cevi, vendar pa so material sedanjosti vsekakor karbonska vlakna. Zanja je značilno, da so lahka, toga in udobna. Označena so kot odličen material za izdelavo okvirjev za kolesa.

4. Prava izbira proizvajalca

Sicer pa si boste dobre lastnosti cestnega kolesa zagotovili že z izbiro kakovostnega proizvajalca. Pri nas je kar nekaj specializiranih trgovin, ki vam ponujajo vrhunska cestna in tudi druge vrste koles priznanih blagovnih znamk. Za konec torej lahko zapišemo, da je dobra lastnost cestnega kolesa vsekakor tudi ta, da nosi ime vrhunskega proizvajalca.

Nekaj primerov: Specialized, Giant, Scott, Bianchi, Cannondale, Pinarello, Colnago, Trek …

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024