24 Maj 2024
Splošno

5 razlogov za nakup ciklokros kolesa

5 razlogov za nakup ciklokros kolesa

Ciklokros velja za uradno disciplino mednarodne kolesarske zveze. Združuje elemente cestnega in gorskega kolesarjenja. Tekmuje se na krožni trasi, kjer so postavljene različne naravne ter umetne ovire. Prva tekmovanja v tej sicer nadvse priljubljeni disciplini so se pričela pojavljati leta 1900. Tedaj so kmetje preko polj in njiv dovolili dirke, seveda ko je zemlja počivala. Kolesarji so na ta način lahko svojo kondicijo vzdrževali tudi pozimi.

Za takšna tekmovanja oziroma za vožnjo po tovrstnih terenih torej potrebujete ciklokros kolo. Vožnja z njim je pravi užitek. Na sploh lahko rečemo, da je ta vrsta kolesa namenjena predvsem kolesarjem, ki jih gorsko kolesarjenje ne navdušuje najbolj, a se vseeno izjemno radi vozijo po neasfaltiranem terenu. V resnici ne obstaja teren, kjer se s ciklokros kolesom ne bi mogli voziti.

Izpostavljamo 5 ključnih razlogov, zakaj bi si morali tudi vi kupiti ciklokros kolo.

1. Ciklokros kolo je izjemno vsestranska vrsta kolesa

Ciklokros kolo je narejeno za vožnjo po mešanih terenih – asfaltu, gozdni poti, makadamu. Geometrija kolesa je enaka cestnemu, kljub temu pa so pnevmatike širše ter nazobčane za boljši oprijem na podlago. V resnici je ciklokros posebna vrsta cestnega kolesa.

Ciklokros kolo Specialized CruX Pro
Ciklokros kolo Specialized CruX Pro

S ciklokros kolesom torej lahko vozite kjer koli in kadar koli. Na trgu ima oznako »izjemno vsestransko uporabno kolo«, podobno kot gravel kolo. Slednje ima bolj umirjeno geometrijo okvirja. To v praksi pomeni, da je uporabnik na kolesu bolj sproščen in da se lahko z njim dlje časa vozi. Če torej iščete odlično razmerje med vožnjo po makadamu in asfaltu, sta ciklokros in gravel kolo zagotovo odlični izbiri.

2. Ciklokros za kolesarjenje v jesenskem in zimskem času

Večina kolesarjev spomladi in poleti precej časa preživi na cestnem kolesu ali pa na kateri drugi vrsti kolesa. Ko pa se prične jesensko vreme, je čas za ciklokros kolo. Z njim lahko uživate tudi v zimskem času, ko so razmere na cestah in še kje precej drugačne. To omogoča posebej zasnovana geometrija.

Pnevmatike ciklokros kolesa vam ponujajo dovolj zračnega prostora, zato vas sneg, led in na sploh manj ugodne zimske razmere med poganjanjem pedal nikakor ne bodo upočasnile.

3. Ciklokros kolo ponuja veliko mero zabave

Ciklokros dirke so se torej pričele z namenom, da bi kolesarji tudi pozimi lahko ostali v dobri formi. Dovoljeno jim je bilo prečkati polja in druge terene, da so lahko po bližnjicah hitreje prišli do cilja. Lahko si predstavljate, da so se ob tem tudi noro zabavali.

Ciklokros kolo Cannondale CAADX 1
Ciklokros kolo Cannondale CAADX 1

V primerjavi z gorskim kolesom je ciklokros kolo manj sposobno. Tudi v primerjavi s cestnim je veliko počasnejše, manj učinkovito in težje. A ravno v tem je čar vsega – ciklokros kolo je konec koncev lahko tudi zabavna rešitev za ohranjanje kondicije v hladnejšem delu leta.

4. Ciklokros kolo pomaga izboljšati sposobnosti

Z uporabo ciklokros kolesa lahko postanete še boljši kolesar. Kolo ima tanke pnevmatike in posledično malo oprijema, zato se je treba veliko bolj potruditi za ohranitev nadzora. Drsenje skozi ovinke, kolesarjenje po blatu ter podobno vas bo naučilo, da se ne boste kar tako zlepa prestrašili, če se bo vaše kolo nagnilo postrani.

Ciklokros vam torej pomaga učinkovito razvijati veščine, ki so potrebne, da med vožnjo po manj ugodnem terenu ostanete v pravem položaju oziroma da se ne prevrnete.

5. Ciklokros ponuja neverjetna tekmovanja

Ciklokros dirke oziroma tekmovanja postajajo vse popularnejša ter so obenem izjemno zabavna. Povprečna dirka traja približno uro, temelji torej na časovni omejitvi in ne na kilometrini. Zabavne dirke, ki vključujejo vožnjo, tek, skakanje, neredko tudi plezanje pod ovirami, potekajo na zaprtih progah primestnih parkov.

Zagotovo smo koga od vas navdušili za takšno vrsto kolesa. Mogoče ste se do sedaj za ciklokros kolo navduševali samo od daleč, ko ste spremljali katero od tekem. Sedaj je čas, da se končno odločite, ali nanj želite sesti tudi sami.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024