24 Maj 2024
Vodiči

Vodič za nakup kolesarskega sedeža

Vodič za nakup kolesarskega sedeža

Izbor kolesarskega sedeža je eden ključnih korakov za udobno in prijetno kolesarjenje. Kakovosten sedež omogoča optimalno podporo in razbremenitev med vožnjo, hkrati pa preprečuje neprijetne težave, kot so bolečine v hrbtu in otrplost nog.

Pri nakupu kolesarskega sedeža je potrebno upoštevati več dejavnikov, kot so oblika sedeža, oblazinjenje, širina in prilagodljivost. V tem vodiču vam bomo predstavili različne vrste sedežev ter pomembne nasvete, ki vam bodo pomagali pri izbiri pravega kolesarskega sedeža.

Oblika kolesarskega sedeža

Oblika sedeža je eden najpomembnejših faktorjev, ki vplivajo na udobje med vožnjo s kolesom. Na trgu obstajajo različni tipi sedežev, kot so: ravni, ukrivljeni, ozki, široki in anatomsko oblikovani.

  • Ravni sedeži so primernejši za kolesarje, ki so med vožnjo v pokončni drži.
  • Ukrivljeni sedeži se bolje prilegajo kolesarjem, ki imajo na kolesu položaj nagnjen naprej.

Izberite obliko, ki najbolj ustreza vašemu slogu vožnje, pred nakupom pa se vsekakor posvetujte še s prodajalcem na prodajnem mestu. Sedež za kolo je priporočljivo kupovati v trgovinah s specializirano kolesarsko opremo.

Oblazinjenje kolesarskega sedeža

Na nekaterih kolesih vidimo precej špartanske sedeže, ob katerih je že pogled nanje nekoliko boleč, kaj šele sedenje. Spet drugi sedeži so videti kot pravi počivalniki, a niso primerni za vse vrste koles. Pomembno je tudi, kakšno je oblazinjenje kolesarskega sedeža.

Kolesarski sedež Selle Italia Novus Endurance TM Superflow S3
Kolesarski sedež Selle Italia Novus Endurance TM Superflow S3 (Extremevital.com)

Oblazinjenje sedeža namreč pomaga absorbirati udarce in zagotavlja dodatno udobje med vožnjo. Sedeži z večjo količino oblazinjenja so primerni za daljše vožnje ali vožnje po neravnem terenu. Za krajše vožnje ali intenzivno trening pa so bolj primerni sedeži z manj oblazinjenja, saj zagotavljajo boljši prenos moči na pedala.

Širina kolesarskega sedeža

Širina sedeža je pomemben dejavnik, ki vpliva na pravilno porazdelitev teže med sedenjem na kolesu. Sedež naj bo dovolj širok, da nudi podporo in razbremenitev medenice, vendar ne sme biti preozek, da ne omejuje gibanja stegen.

Ženski kolesarski sedež Selle Italia Diva Gel Superflow
Ženski kolesarski sedež Selle Italia Diva Gel Superflow (Extremevital.com)

Pravilna širina sedeža bo zagotovila udobje in preprečila prekomerno pritiskanje na občutljive dele telesa. Še posebej na udaru bi bili tako cestni kolesarji s preširokim sedežem, saj bi zaradi intenzivnosti prihajalo do prekomernega trenja, kar vodi v boleče odrgnine in žulje.

Prilagodljivost kolesarskega sedeža

Prilagodljivost sedeža je pomembna za prilagajanje individualnim potrebam kolesarja. Sedeži z nastavljivo višino, naklonom in položajem omogočajo, da ga prilagodite svoji postavi in želenemu položaju med vožnjo. S tem boste lahko dosegli boljšo ergonomijo, večji izkoristek vložene moči in precej več udobja.

Material kolesarskega sedeža

Material, iz katerega je sedež izdelan, je pomemben faktor pri udobju in vzdržljivosti. Na trgu so pogosto na voljo sedeži iz različnih materialov, kot so plastični, kovinski ali iz ogljikovih vlaken. Plastični sedeži so običajno cenovno dostopnejši, vendar ponujajo manj udobja in so manj trpežni.

Kolesarski sedež Specialized Rivo Sport
Kolesarski sedež Specialized Rivo Sport (Extremevital.com)

Kovinski sedeži so trpežni, vendar nekoliko težji in niso primerni za cestna kolesa, kjer šteje vsak gram. Sedeži iz ogljikovih vlaken so lahki, vzdržljivi in nudijo dobro absorpcijo tresljajev, vendar so nekoliko dražji. Izberite material, ki ustreza vašim potrebam glede udobja, cene in teže.

Preizkus kolesarskega sedeža

Najboljši način, da ugotovite, ali je sedež pravi za vas, je preizkus več različnih modelov. Obiščite specializirano trgovino s kolesarsko opremo in se posvetujte s prodajalcem, kateri sedež kupiti glede na vrsto vašega kolesa in način vožnje.

Če je le mogoče, sedež preizkusite na kolesu in preverite, ali se udobno prilega vaši postavi ter ali ne povzroča neprijetnih pritiskov oziroma bolečin. Pomembno je preveriti še, ali se lahko sedež enostavno prilagodi vašim potrebam glede višine, naklona in položaja.

Z izbiro popolnega kolesarskega sedeža boste izboljšali udobje med vožnjo, zmanjšali možnost bolečin in preprečili morebitne poškodbe. Upoštevajte svoje individualne potrebe, slog kolesarjenja in se posvetujte s strokovnjakom na tem področju. Ne pozabite, pravilna izbira sedeža je naložba v udobno in prijetno kolesarjenje, v vaše zdravje in užitek med vožnjo.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024