17 Jul 2024
Vodiči

Vodič za nakup kolesarskih očal

Vodič za nakup kolesarskih očal

Vsi bolj ali manj izkušeni kolesarji dobro vedo, da kolesarska očala niso le modni dodatek, ampak so pomemben sestavni del kolesarske opreme. Čeprav so v super elegantnem dizajnu, pa so posebej zasnovana za zaščito oči pred sončnimi žarki, prahom, majhnimi delci in mrčesom.

Kolesarska očala so različnih oblik in stilov, saj je njihova ponudba danes izjemno pestra. Zato je že pred nakupom dobro vedeti, za katero vrsto kolesarjenja jih potrebujete. V specializirani trgovini s športno opremo Extreme Vital so vam na voljo kakovostna DH kolesarska očala, ki so namenjena vsem downhill, freeride, enduro in all-mountain kolesarjem. Zanje je značilno, da so trpežnejša in združljiva s kolesarskimi downhill čeladami.

Kolesarska DH očala 100% Accuri 2 (Extremevital.com)
Kolesarska DH očala 100% Accuri 2 (Extremevital.com)
Kolesarska DH očala 100% Strata (Extremevital.com)
Kolesarska DH očala 100% Strata (Extremevital.com)

Rekreativni in cestni kolesarji pa lahko izbirate med široko paleto modelov kolesarskih očal, s katerimi bo zagotovo užitek kolesariti. Med seboj se razlikujejo že na prvi pogled, če pa še nekoliko podrobneje pogledate njihove lastnosti, so razlike še očitnejše. Izbirate lahko med modeli z različnimi barvami leč, stopnjo UV zaščite in drugimi lastnostmi leč, ki vplivajo na udobno in varno kolesarjenje.

Ponudba kolesarskih očal: https://www.extremevital.com/sl/kolesa/kolesarska-ocala-c-31.html

Verjetno se na tem mestu sprašujete, kako iz množice kolesarskih očal izbrati najprimernejša. Da bo izbira lažja, smo pripravili kratek vodič za nakup kolesarskih očal.

Katera kolesarska očala bodo prava?

Večina kolesarskih očal je izdelanih iz polikarbonatne plastike. Od klasičnih se ločijo predvsem po obliki okvirja, ki je zasnovan tako, da se kolesarska očala popolnoma prilagodijo sprednjemu delu glave in popolnoma pokrijejo oči. Tako zasnovana očala vam zagotavljajo široko vidno polje in boljše prileganje zlasti na neravnem terenu.

Kolesarska očala Uvex Blaze III (Extremevital.com)
Kolesarska očala Uvex Blaze III (Extremevital.com)
Kolesarska očala Uvex Sportstyle 204 (Extremevital.com)
Kolesarska očala Uvex Sportstyle 204 (Extremevital.com)

Za kolesarska očala je značilno, da so njihove leče opremljene s posebnimi materiali in funkcijami, okvirji pa so izjemno lahki in aerodinamični. Zato je pri izbiri potrebno upoštevati nekaj pomembnih dejavnikov:

  • Varnost: Glavna funkcija kolesarskih očal je zaščita oči, zato naj bodo očala kakovostna. Prepričajte se, ali ustrezajo vsem standardom in so odporne proti praskam ter lomljenju. Zavedajte se, da boste kolesarska očala vsakodnevno uporabljali, zato se vanje splača vložiti nekoliko več denarja.
  • Kakovost vida: Eden najpomembnejših vidikov varnosti je zagotovo ta, da imate pred seboj vedno jasno sliko. Kolesarska očala morajo zagotavljati optično jasnost z uporabo kakovostnih materialov, pri čemer noben del okvirja ne sme ovirati vašega pogleda v smeri naprej, navzdol ali v stran.
  • UV zaščita: Pri izbiri kolesarskih očal upoštevajte, da barva leče ne vpliva na stopnjo zaščite pred UV žarki. Torej lahko temnejše leče povzročijo več škode kot koristi, če ne zagotavljajo določene stopnje zaščite. V splošnem velja, da večja kot je stopnja zaščite, dražja so očala. Vedeti pa morate, da vam bodo očala v tem primeru zagotavljala zaščito pred celotnim spektrom UV žarkov (UVA, UVB in UVC).
Kolesarska očala Uvex Sportstyle 803
Kolesarska očala Uvex Sportstyle 803 Race Variomatic (Extremevital.com)
  • Bleščanje: Nekatere leče so prevlečene s posebno folijo, ki preprečuje bleščanje. Pravimo, da so to polarizirane leče in so izjemno učinkovite proti močni svetlobi, ki se odbija od površin, kot so na primer sneg ali mokre ceste. A se je na tem mestu potrebno zavedati, da je to pogosto osebna izbira mnogih kolesarjev, saj običajno filtrirajo preveč svetlobe in vplivajo na kakovost vida.
  • Premaz proti rosenju: Večina kolesarskih očal srednjega in višjega cenovnega razreda ima lahko poseben premaz proti rosenju ali pa se na njih nahajajo majhni zračniki. Ti preprečujejo rosenje leč, ko se vozite počasi ali pa ustavite na semaforju.
  • Barva leč: Kolesarska očala so običajno opremljena z izborom različnih leč. Zamenljive leče so odlična izbira za vse, ki vozite v vseh vremenskih razmerah. V splošnem velja, da svetlejša kot je svetloba, temnejšo lečo je potrebno uporabiti. Največkrat imajo kolesarska očala temne, rumene, oranžne, in prozorne leče.
Kolesarska očala Oakley Sutro S
Kolesarska očala Oakley Sutro S (Extremevital.com)
  • Fotokromne leče: Namesto zamenljivih leč pa se lahko odločite za kolesarska očala s fotokromnimi lečami. V tem primeru se leče samodejno obarvajo glede na svetlobne pogoje, kar je dobrodošlo v nepredvidljivih vremenskih pogojih, zelo pa so priljubljene tudi med gorskimi kolesarji, ki pogosteje kolesarijo v gozdu.

Ne pozabite na udobno prileganje kolesarskih očal

Seveda pa vam tudi najkakovostnejša kolesarska očala ne koristijo, če vam neprestano plešejo na nosu in se premikajo. Zato je ključnega pomena njihovo udobno prileganje. Kolesarska očala se morajo tesno prilegati obrazu, kar pomeni, da ne smejo biti ne premajhna in ne prevelika.

Proizvajalci kolesarskih očal ponujajo modele različnih velikosti, ki ustrezajo različnim oblikam obraza. Zato je priporočljivo raziskati različne modele in proizvajalce, saj boste le tako vedeli, katera vam najbolj ustrezajo.

Kolesarska očala Rudy Project Fotonyk
Kolesarska očala Rudy Project Fotonyk (Extremevital.com)

Ko imate v mislih čim bolj udobno prileganje kolesarskih očal, morate pomisliti tudi na vašo kolesarsko čelado. V ta namen imajo kolesarska očala prilagodljive gumijaste nosnike ali silikonsko prevleko zaušnikov, ki omogoča popolno prileganje tako obrazu kot kolesarski čeladi.

Že po nekaj kilometrih na kolesu brez kolesarskih očal hitro ugotovite, da gre za kolesarsko opremo, ki močno vpliva na učinkovito in varno kolesarjenje. Zato se v njihovo pravilno izbiro splača vložiti nekoliko več truda in časa, saj vas bodo spremljale na vseh vaših kolesarskih podvigih.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024