17 Jul 2024
Vodiči

Kako zamenjati zračnico na cestnem kolesu?

Kako zamenjati zračnico na cestnem kolesu?

Kolesarjenje je izredno priljubljen šport, saj ga lahko zlahka prakticirajo mlajši in tudi starejši ljudje. S kolesom brez težav prekolesarimo večjo razdaljo in pri tem neizmerno uživamo. Kolesarjenje je primerno tudi za ljudi, ki imajo težave s koleni, saj potiskanje pedalov ne predstavlja prevelike obremenitve za kolena.

Če se odločimo za kolesarjenje, lahko izbiramo med različnimi tipi koles. Za vožnjo po Sloveniji je izredno priporočljiva uporaba cestnega kolesa, saj je cestno kolo hitro in praktično. Poleg tega pa ga lahko uporabljamo tudi za vožnjo v šolo ali službo, saj se odlično obnese tudi v mestnem okolju.

Med kolesarjenjem se nam lahko zgodi, da poči zračnica. Če se je želite naučiti zamenjati sami, si preberite spodnje napotke, ki vam bodo vsekakor precej olajšali menjavo.

Kaj potrebujemo za zamenjavo zračnice?

Seveda moramo imeti za menjavo zračnice pravo orodje, s katerim si bomo pomagali. Manjkati nam tako ne sme:

  • izvijač;
  • ključ;
  • nadomestna notranja zračnica;
  • zračna tlačilka.

Opozorilo: pazljivo upravljajte z vsemi gibljivimi deli, saj se pri delu z njimi lahko priščipnete.

Menjava zračnice na kolesu v 4 korakih

1. korak: Odstranite kolo s kolesa

Obrnite kolo in ga položite na sedež in krmilo. Če je počena prva zračnica, ji odvijte vijake na obeh straneh. Če je počila zadnja pnevmatika, morate najprej odstraniti verigo iz zobnika in šele nato lahko nadaljujete z delom.

S primernim ključem odvijte vijake na obeh straneh pnevmatike. Med počasnim vrtenjem kolesa izvlecite in odstranite verigo ter snemite kolo iz ogrodja kolesa.

2. korak: Odstranite poškodovano notranjo zračnico

Odstranite pokrov z ventila in odstranite pritrdilni element. Med pnevmatiko in kolo morate vstaviti izvijač. Nato pojdite počasi okrog celotnega kolesa in tako odstranite rob pnevmatike iz platišča. Pozorni morate biti na to, da ne boste odstranili celotne pnevmatike, ven morate namreč vzeti le eno stran pnevmatike.

Izvlecite notranjo zračnico in jo natančno preglejte. Najverjetneje boste našli tujek, ki jo je poškodoval.

3. korak: Vstavite novo zračnico

Da lahko počeno zračnico zamenjate, morate seveda kupiti novo. Vzemite novo zračnico in se prepričajte, da je prave velikosti. Če ste v dvomih, kakšna je velikost vaše pnevmatike, lahko njeno velikost preverite na pnevmatiki ali na notranji zračnici, ki ste jo pravkar odstranili.

Vstavite novo zračnico, tako da najprej znotraj obroča namestite ventil. Nato vstavite preostanek zračnice v pnevmatiko. Ko je zračnica na pol vstavljena, jo lahko malce napihnete, da si olajšate vstavljanje. Nato potisnite pnevmatiko ponovno na kolo.

Med obračanjem kolesa potisnite pnevmatiko nazaj za platišče. Medtem ko to počnete, pazite, da potisnjena pnevmatika ne bo uhajala ven.

Ko je pnevmatika skoraj v celoti za platiščem, uporabite izvijač. Tu morate biti najbolj pazljivi, saj je to najtežji korak celotnega postopka. Če boste izvijač potisnili pregloboko, se lahko zgodi, da boste ponovno poškodovali in počili novo zračnico.

4. korak: Z zračno tlačilko napolnite novo zračnico

Za napihovanje zračnice lahko uporabite zračno tlačilko ali kompresor. Ko končate s polnjenjem, namestite pritrdilni element in pokrovček na ventil in tako ste končali z delom.

Odpravljanje težav

Lahko se zgodi, da se zračnica izprazni tudi zaradi drugačnih razlogov. Če boste po menjavi zračnice ponovno opazili izpraznjeno gumo, obstaja možnost, da je okvarjena ali da zračnico nekaj bode iz platišča.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024