24 Maj 2024
Vodiči

Vodič za nakup BMX kolesa

Vodič za nakup BMX kolesa

Pogled v zgodovino nam pove, da je največji razcvet BMX koles doživel v sredini 80-ih in v zgodnjih 90-ih letih. Veliko kolesarjev se je takrat odločilo spremeniti svoje rutine in življenjski slog.

S pojavom gorskih koles je zanimanje za BMX nekoliko upadlo, a ker si je ta športna zvrst ustvarila svojo pot, je preživela in pričela cveteti s pojavom številnih parkov, namenjenih vožnji z rolerji, rolkami, kotalkami, skiroji in BMX kolesi.

Kakšno je BMX kolo?

BMX kolesa so izdelana iz jekla, karbona ali aluminija. Lažji kot je material, dražje je kolo. BMX kolo je še posebej priljubljeno pri mladih, saj z njim lahko izvajate vragolije na ulici, v skate parku, na pump tracku ali na posebnih skakalnicah, imenovanih dirt jumps, ki so izdelane izključno za ta kolesa. BMX kolesa odlikujejo preprosta zasnova in trpežne komponente. Imajo dolgo življenjsko dobo, če kolo vsaj malo vzdržujete.

Kolo VerdeBikes BMX Cadet 20.25"
Kolo VerdeBikes BMX Cadet 20.25″ (Extremevital.com)

Z razliko od drugih ekstremnih koles BMX kolesa nimajo vzmetenja. Njihovi togi okvirji so varjeni iz brezšivnih cevi, kar pri relativno nizki teži omogoča največjo trdnost. Okvir BMX-a je zelo nizek, pogosto podolgovat, čeprav je njegova dolžina odvisna od sloga kolesa.

Za izvajanje trikov vam BMX kolo omogoča vrtenje krmila kar za 360⁰. Zaradi teh manevrov odpadejo zavorne in prestavne ročice ter žice. Vsa BMX kolesa imajo majhen premer koles, kar omogoča dobro manevriranje in izvajanje trikov, zmanjša pa tudi težo kolesa.

V nadaljevanju preverite, na kaj morate biti pozorni pred izbiro BMX kolesa.

1. Izberite kolo, ki bo odgovarjalo vašemu stilu vožnje

Ločimo kar nekaj vrst BMX koles: street, park, dirt, flat, racing in še nekaj drugih. V splošnem velja, da lahko vsako kolo uporabite za vse načine vožnje. A ko se želite osredotočiti na določeno disciplino, vedite, da med okvirji koles in komponentami obstajajo določene razlike. Vsaka od njih odraža karakteristike v posamezni disciplini.

2. Prilagodite si velikost BMX-a

BMX kolo si pogosto zaželijo otroci, saj želijo preizkušati svoje spretnosti. Zaradi tega so proizvajalci BMX koles starostni razpon zelo razširili in ustvarili velikosti za vse generacije. Vsaka disciplina narekuje svojo velikost koles, ki jo seveda prilagodite tudi telesnim karakteristikam. Za najmlajše so vam na voljo 16- in 18-colska kolesa, street in racing BMX-i imajo pogosto 20-colska, dirt/ramp BMX-i pa pretežno 22-colska.

3. Nakup kolesa BMX naj pogojujejo vaše spretnosti

Dejstvo je, da boste za BMX kolo odšteli toliko, kolikor ste finančno zmožni. Pred nakupom se morate zavedati, kako spretni ste kot kolesar in temu tudi prilagoditi nakup. Če ste popoln začetnik, preizkusite cenejše BMX kolo, za dražje, kvalitetnejše ali kolo po meri pa se odločite šele, ko boste ugotovili, da si želite več.

4. Geometrijo kolesa prilagodite svojim telesnim značilnostim

V končni fazi na stil vožnje najbolj vpliva geometrija okvirja. Izjemno pomembna je dolžina zgornje cevi, ki poteka od krmila do sedeža. Daljše kot imate noge, daljša mora biti zgornja cev, saj v nasprotnem primeru lahko udarjate v krmilo. Premajhni okvirji in neprimerne višine krmila vožnjo naredijo manj udobno in onemogočajo kvalitetno izvajanje trikov.

Katero BMX kolo izbrati?

Na prvi pogled se kolesa BMX med seboj ne razlikujejo veliko, a poznavalci dobro veste, da so med njimi lahko velike razlike. Univerzalna BMX kolesa se od specializiranih razlikujejo, saj s svojimi značilnostmi želijo poudariti stil vožnje.

  • Street – glavni namen teh koles je vožnja po mestu, kjer vsak pločnik, rob ali stopnice izkoristite za izvajanje trikov. Kolo ima lahko in preprosto zasnovo, včasih celo brez sedeža in brez zavornega sistema.
  • Park – prostor kolesarjenja si delite z rolkarji v skateparku. Te površine omogočajo številne skakalnice, rampe in klančine, na katerih boste trenirali svoje trike in sproščali adrenalin. Takšno kolo ima močno ogrodje iz jekla in omogoča dobro absorpcijo udarcev.
Kolo Flybikes BMX Nova 18" RHD
Kolo Flybikes BMX Nova 18″ RHD (Extremevital.com)
  • Flat – slog te vožnje se poslužuje širokih in ravnih površin, kot so dvorišča in igrišča. Na njih se izvajajo različne akrobatske prvine ali plesni izzivi, kjer se s triki in vragolijami ne sme dotakniti tal. Za ta stil so značilni kratek okvir, navpične vilice, odzivne in trpežne zavore ter štirje močni zatiči, ki pomagajo izvajati trike.
  • Dirt – tega stila vožnje oziroma skokov se poslužujejo adrenalina željni kolesarji, ki si želijo visokih skokov, med katerimi izvajajo trike. Tu imajo ključno vlogo vzmetenje in široke pnevmatike.
  • Race – ta kolesa so zasnovana za hitre vožnje z ostrimi zavoji in drugimi ovirami. Okvirji so lahki in iz trpežne aluminijaste zlitine. Zadaj je nameščena zavora. Z dobrim prestavnim razmerjem in stabilnimi stopalkami omogočajo hitro vožnjo in dobro manevriranje.

Kje opraviti nakup BMX kolesa?

Podjetja vsako sezono ponujajo nove modele z različnimi barvnimi niansami in razponi cen. Če vam je všeč ta adrenalinski šport, zavijte v kolesarsko trgovino Extreme Vital in si oglejte BMX kolesa priznanih blagovnih znamk, kot so VerdeBikes, Flybikes, GT in Norco.

Pred nakupom preglejte celotno ponudbo v spletni trgovini, nato zavijte v fizično trgovino in se posvetujete s prodajalci. BMX kolesa pred nakupom preizkusite, saj boste tako najhitreje ugotovili, katero kolo vam je pisano na kožo.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024