24 Maj 2024
Vodiči

Kako izbrati ustrezno kolesarsko čelado?

Kako izbrati ustrezno kolesarsko čelado?

Topli dnevi so kot nalašč za kolesarjenje. Preden pa se s kolesom odpeljete na pot, preverite, ali je z njim vse v najlepšem redu, obenem pa se ne pozabite ustrezno opremiti. Pri tem imamo v mislih tudi kolesarsko čelado. Ta vas bo ščitila pred poškodbami glave ob morebitnem padcu.

Čeprav je nošenje čelade obvezno samo za določeno starostno obdobje (do polnoletnosti), pa nas strokovnjaki ves čas svarijo pred tem, da je nošenje čelade daleč najučinkovitejši način za zaščito pred poškodbami glave. Če kolesarske čelade še nimate ali ne najdete stare oziroma se vam ta ne zdi dovolj kakovostna, poskrbite za čim prejšnji nakup nove.

Pri tem vam bomo nekoliko pomagali tudi mi, saj vam v nadaljevanju posredujemo nekaj koristnih napotkov glede izbire. Če jim boste dosledno sledili, si boste zagotovo kupili vrhunsko čelado, ki vam bo zagotavljala največjo mero varnosti.

1. Preverite varnost čelade

V prvi vrsti je pomembno, da je kolesarska čelada izdelana v skladu z mednarodnim standardom EN 1078. Nalepka z oznako standarda mora biti na levi strani čelade, navodila za uporabo pa na notranji strani. Obenem bodite pozorni še na proizvajalca, državo, leto izdelavo ter velikost.

2. Čelada se mora povsem prilegati vaši glavi

Kakovostna kolesarska čelada je na notranji strani oblazinjena, glede na vašo glavo pa se mora prilegati tako, da se ne premika za več kot 2 centimetra v vse smeri.

Kolesarska čelada Met Grancorso
Kolesarska čelada Met Grancorso
Kolesarska čelada Northwave Aircrosser
Kolesarska čelada Northwave Aircrosser
Kolesarska čelada Rudy Project Sterling+
Kolesarska čelada Rudy Project Sterling+

Preverite še namestitev trakov, ki morajo biti naravnani tako, da preprečujejo gibanje čelade, obenem pa poskrbijo tudi za to, da vam ta ne pade z glave.

3. Pomerite čelado in jo v primeru slabe vidljivosti zamenjate

Če ste prepričani, da imate v rokah čelado, ki bi vam zlahka lahko ustrezala, jo obvezno preizkusite. Četudi se vam zdi dovolj velika, bodite pozorni na to, da vam ne zastira pogleda. Če ga, jo takoj zamenjajte.

4. Poskrbite za dobro videno čelado

Čeprav je videz čelade manj pomemben dejavnik, pa je zelo dobro, da ste pozorni predvsem na njeno barvo. Priporočamo, da izbirate med takimi, ki so svetlejše oziroma bolj pisane, saj vas bodo drugi udeleženci v prometu lažje in hitreje opazili.

5. Poskrbite, da boste čelado pravilno nosili

Ne glede na to, da ste povsem prepričani, da imate na glavi najboljšo čelado na svetu, vam ta ne bo pomagala kaj dosti, če jo ne boste znali nositi.

Pomembno je, da imate čelado čvrsto pritrjeno na vrhu glave. Čelada ne sme prekrivati vašega čela ter se ne sme premikati v nobeno smer. Trakovi čelade okoli ušes morajo biti v obliki črke v. Varnostni trak pod brado si vedno čvrsto pripnite ter zategnite.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024