24 Maj 2024
Vodiči

Katero kolo izbrati za kolovozne poti?

Katero kolo izbrati za kolovozne poti?

Če sodite v skupino kolesarjev, ki so jim urejene poti premajhen izziv, ste zagotovo lastnik gorskega kolesa. Ta vrsta koles šele na pravi podlagi pokaže, predvsem pa opraviči značilnosti svojega imena. Prava podlaga za gorsko kolo so tudi zapuščene kolovozne poti, makadamske poti, gozdne steze in podobno. Če ste šele v fazi nakupovanja kolesa ter želite voziti po takšnih podlagah, je torej čas za nakup gorskega kolesa.

Vsekakor pa si za vožnjo po kolovoznih poteh lahko izberete tudi treking kolo, ki vam bo prav tako ponudilo veliko nepozabnih užitkov. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj najprimernejših različic gorskega kolesa, s katerimi se boste lahko odlično znašli tudi na kolovoznih poteh. Na kratko pa vam bomo zaupali še lastnosti treking kolesa, ki je tudi primerno za vožnjo po nekoliko bolj razgibanem terenu.

Več različic gorskih koles

Gorska kolesa so torej najprimernejša za vožnjo izven asfaltnih cest. Na trgu obstaja kar nekaj različic tovrstnih koles. Med njimi so najbolj razširjene cross country, downhill, freeride in twentyniner. Prvi in slednji tip gorskega kolesa vsekakor predstavljata primerno izbiro za vožnjo po kolovozu.

Gorsko kolo Giant Talon 3 GE
Gorsko kolo Giant Talon 3 GE (Extreme Vital)

Cross country različica gorskega kolesa je namenjena vožnji čez drn in strn. Običajno ima sprednje vzmetenje, ki pa ga je možno blokirati. Okvir kolesa je nekoliko lažje izvedbe. Težak je med 9 in 12 kilogramov.

Twentyniner ima velikost kolesa 29″ in na trgu velja za dokaj nov tip gorskega kolesa.

Sicer pa za vsa gorska kolesa, s katerimi se boste lahko brezskrbno vozili tudi po zelo neurejenih kolovozih, velja, da so precej robustne izdelave. Kot ste lahko ugotovili, so v veliki večini lahko opremljena z vzmetenjem ter disk zavorami, npr. s hidravličnimi.

Alternativa: treking kolo

Na trgu je treking kolo označeno kot relativno nov stil kolesa. Predstavlja odlično mešanico med cestnim in gorskim kolesom. Z njim se lahko vozite po asfaltirani podlagi in tudi po nekoliko manj ravni oziroma gladki podlagi.

Treking kolo Specialized Crosstrail Elite
Treking kolo Specialized Crosstrail Elite (Extreme Vital)

Treking kolo je opremljeno z nekoliko ožjimi in večjimi platišči ter pnevmatikami, kot jih ima gorsko kolo. Sredinska plast pnevmatike je gladka, zunanje tekalne plasti pa vsebujejo rebra. Posledično ima treking kolo dober oprijem tako na asfaltiranih poteh kot tudi na makadamu, kolovozu in podobnih terenih.

Odločitev: gorsko ali treking kolo?

Morda smo vas spravili v dvom in ne veste, izbira katerega kolesa bi bila za vas primernejša. Izbrati gorsko ali treking kolo? Premislite, kje vse se še nameravate voziti. Če se boste vozili le izven asfaltiranih cest, potem bo bolje, da se odločite za gorsko kolo. V kolikor pa nameravate kilometre pridobivati tudi na asfaltiranih cestah, bo boljšo izbiro predstavljalo treking kolo.

Sicer pa je najbolje, da svoje načrte in cilje, povezane s kolesarskimi podvigi in spusti, zaupate specializiranemu prodajalcu koles. Ta vam bo zastavil še nekaj dodatnih vprašanj, na podlagi katerih vam bo lahko priporočil najustreznejše kolo.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024