19 Jul 2024
Splošno

6 znakov, da je čas za nakup novega kolesa

6 znakov, da je čas za nakup novega kolesa

Vsi poznamo kolesarje, ki ne obnavljajo le svojega nabora kolesarske opreme, temveč hitro menjavajo tudi kolesa v svoji garaži. Ste med njimi tudi sami? Morda imate treking kolo nižjega cenovnega razreda, a je resnejše ukvarjanje s kolesarstvom zahtevalo nakup novega kolesa. Kupili ste si cestno kolo. Potem pa ste potrebovali še kolo za gorsko kolesarjenje. A teh koles ni mogoče uporabljati preko zime, zato ste si privoščili še sobno kolo. To je klasična zgodba pravih kolesarskih navdušencev.

Na drugi strani pa imamo kolesarje, ki bi si s svojim znanjem in izkušnjami zaslužili kvalitetno kolo, s katerim bi si zagotovili prijetnejšo vožnjo, a iz neutemeljenih razlogov ostajajo na svojem majavem kolesu, ki so ga že zdavnaj prerasli. Za prve in druge smo torej zbrali znake, ki nakazujejo, da je prišel čas za nakup novega kolesa. Prepričajte se, ali med znaki morda prepoznate tudi sebe.

1. Nedelujoče kolo

Začnimo z očitnim. Če ste bili udeleženi v nesreči, ki je hudo zvila vaš okvir ali drugače poškodovala kolo, je zdaj gotovo primeren čas za razmislek o investiciji v novo kolo. Seveda vsaka poškodba še ne pomeni, da je staro kolo primerno za odpad, a luščenje rje, odpadanje delov, ponavljanje okvare in negotovost, ali boste s kolesom prišli na cilj, so vsekakor razlogi za menjavo.

2. Nedostopnost rezervnih delov

Prav tako je kolo potrebno zamenjati za novejše, če na trgu ni na voljo nadomestnih delov, ki bi jih uporabili za servis posameznih okvar. Vedeti namreč morate, da se kolesarska tehnologija razvija izjemno hitro in tudi najizkušenejši serviser brez ustreznih rezervnih delov, ki so jih prenehali izdelovati že pred časom, ne bo uspel popraviti vašega kolesa.

3. Popravilo je dražje od novega kolesa

Nadaljujmo z zamenjavo (pre)starega kolesa. V kolikor vaše kolo mesečno vozite na popravila ali pa bo popravilo po hujši poškodbi mehanizma stalo več denarja, kot bi vas stalo novo kolo, je gotovo edina pametna investicija – nakup novega kolesa. Ne pozabite tudi na možnost, da ceno novega kolesa še znižate s prodajo starega.

4. Staremu kolesu bo vrednost padla na nulo

Za prodajo starega kolesa in zamenjavo z novim pa poskrbite, še preden bi “zarjaveli kripi” padla vrednost na ničlo. Vrednost kolesu ob hitrem napredku tehnologije namreč še hitreje pada. Zakaj bi torej čakali, da mehanizmi popolnoma zastarajo, če lahko iz njih še iztržite kak evro in si s tem olajšate nakup novega kvalitetnega kolesa?

5. Novo kolo je tisto, ki ste ga vedno iskali

Tu že zahajamo v čustvene vode, a kako ne bi bili čustveni pri tako strastnem športu, kot je kolesarstvo. Videli ste novo kolo in se vanj zaljubili že na prvi pogled. Ima funkcije in mehanizme, ki ste si jih vedno želeli, izgleda kot iz sanj in se idealno zlije z vašim telesom. Odlično!

Novo kolo
Če se vam neko kolo izjemno dopade, je morda čas, da ga kupite.

Kupite si to kolo in uživajte v vožnji z njim. A bodite pozorni, rado se namreč zgodi, da boste že kmalu spoznali še novejše kolo in ugotovili, da je to tisto pravo. Nakupovanja novega kolesa se torej lotite tudi z glavo in ne le s srcem.

6. Z nakupom novega kolesa boste prihranili

Ja, tudi to je mogoče. Kako? Seštejte denar, ki ga v enem mesecu namenite za prevoze po mestu in kolesarjenje v fitnes centru ter prištejte stres, ki ga doživljate ob prometnih konicah, ko se kolona vozil nikamor ne premakne, vi pa zamujate v službo.

Z nakupom kvalitetnega kolesa boste na dolgi rok privarčevali denar, saj boste s kolesom opravljali pot, za katero bi sicer plačali strošek goriva ali vozovnice, poskrbeli pa boste tudi za redno telesno vadbo. Ne pozabite, da boste na ta način pripomogli tudi k zdravi naravi.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024