16 Apr 2024
Splošno

Ohranite kondicijo s sobnim kolesom!

Ohranite kondicijo s sobnim kolesom!

Obdobje prijetnih temperatur in sončnega vremena se počasi bliža koncu in pred nami je obdobje nepredvidljivega vremena z nižjimi temperaturami. Da pa ves trud, ki ste ga v izboljšanje telesne kondicije namenili čez poletje, ne bo zaman, je sedaj pravi čas, da si omislite primerno sobno kolo za vadbo doma.

Z njim ne boste poskrbeli le za ohranjanje kondicije v zimskem obdobju, ampak se bodo vaši kilogrami z vadbo še naprej počasi in vztrajno topili, vi pa boste tudi v tem obdobju polni energije. V nadaljevanju preberite, zakaj se odločiti za nakup sobnega kolesa in ali bi bilo morda bolje izbrati eliptični trenažer.

1. Sobno kolo

Vadbo na sobnem kolesu uvrščamo med vzdržljivostne športne aktivnosti, pri katerih prevladujejo aerobni energijski procesi. To pomeni, da tovrstne aktivnosti odpravljajo odvečno maščobo, spodbujajo presnovo in izboljšujejo splošno kondicijsko pripravo.

Če se boste na podobno vadbo odpravili v fitnes center, jo boste našli pod imenom spinning, kjer vadba poteka ob glasbeni spremljavi in pod budnim očesom vaditelja. Sobno kolo ima to prednost, da ga imate lahko doma in vam ne bo zavzel veliko prostora, poleg tega pa si lahko prilagodite intenzivnost in izberete glasbo po svojem okusu. Na sobnem kolesu boste lahko vadili kadar koli boste želeli, brez iskanja dodatnih izgovorov, zakaj niste šli na vadbo v fitnes center.

Spinning vadba
Radi kolesarite v skupini? Preizkusite spinning vadbo v fitnes centru.

Podobno kot pri kolesarjenju v naravi boste tudi za vadbo na sobnem kolesu potrebovali ustrezno opremo. Najboljša izbira so podložene kolesarske hlače, ki bodo prispevale k večjemu udobju med vadbo. Preden začnete poganjati pedala, si ne pozabite nastaviti ustrezne višine sedeža in krmila ter razdalje med njima.

Za najboljši učinek vadbe si je priporočljivo izračunati razpon srčnega utripa, in sicer tako da od števila 220 odštejete svoja leta. Od dobljene številke izračunajte interval med 60 % in 85 %, kar predstavlja priporočen razpon, v katerem naj se giblje vaš srčni utrip. Rezultati vadbe bodo na ta način zagotovljeni, vaše zadovoljstvo pa bo toliko večje.

2. Eliptični trenažer

V domačem okolju pa lahko izvajate še eno vzdržljivostno vadbo, s katero boste krepili tako srčno-žilni kot tudi dihalni sistem. Gre za vadbo na eliptičnem trenažerju, ki ga imenujemo tudi orbitrek ali eliptik. Glede na mehaniko gibanja je ta vadba zelo podobna teku in smučarskemu teku, zato se boste tovrstne vadbe razveselili tudi vsi ljubitelji smučarskega teka – vsaj do tedaj, dokler narave ne pobeli sneg.

Eliptični trenažer
Eliptični trenažer je odličen športni pripomoček za vzdrževanje kondicije.

Zavedajte se, da je nakup eliptika dolgoročna investicija, saj ga ne boste uporabljali le nekaj mesecev, ampak verjetno kar nekaj let. Zato izbirajte med kakovostnimi eliptičnimi trenažerji, ki vam omogočajo merjenje številnih parametrov, kot so na primer merilec srčnega utripa, poraba kalorij, merjenje hitrosti, časa, razdalje in še marsikaj drugega. Tovrstne funkcije vam bodo v veliko pomoč, zato bo vadba na eliptiku zagotovo učinkovitejša in zanimivejša.

Ali se nakup splača?

Mnogi, ki se odločajo za nakup sobnega kolesa ali eliptika, se pri tem soočajo z glavnim vprašanjem, ali se nakup takšne naprave v resnici sploh splača. Dolgoročno gledano boste za katero koli od teh dveh naprav odšteli bistveno manj, kot pa bi bil vaš prispevek za mesečno vadbo v fitnes centrih. Poleg tega, da tovrstna sobna kolesa ne zavzemajo veliko prostora, ob vadbi lahko uživate v gledanju vaše najbolj priljubljene nadaljevanke ali filma, kar predstavlja uporabniku še posebno zadovoljstvo.

Ne glede na to, ali boste izbrali sobno kolo ali eliptik, je priporočljivo, da ju kombinirate z vadbo moči, saj boste na ta način poskrbeli tudi za lepo oblikovano telo brez odvečnih maščob. Tako sobno kolo kot tudi eliptik sta odlična alternativa za vadbo v hladnejšem in nepredvidljivem vremenu, a le če natančno upoštevate svoj načrt vadbe, za kar boste potrebovali veliko mero energije in samodiscipline.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024