27 Maj 2024
Splošno

Zakaj potrebujete kolesarske rokavice?

Zakaj potrebujete kolesarske rokavice?

Kolo je eno bolj priljubljenih transportnih sredstev pri nas. Ogromno ljudi kolesari iz užitka ali zaradi želje po rekreaciji. Da bi bil občutek na kolesu boljši in bi bili med nabiranjem kilometrov bolj varni, potrebujemo ustrezno kolesarsko opremo.

Rekreativci so navadno oblečeni v kolesarski dres, hlače, kolesarske čevlje in nosijo kolesarske rokavice. Ne gre pa v tem primeru samo za modni dodatek, ampak precej več. Kolesarska oprema dviguje motivacijo, nekateri kosi opreme pa imajo še pomembnejšo vlogo. In kakšna je vloga kolesarskih rokavic?

Boljši oprijem

Položaj rok na krmilu kolesa je zelo pomemben, zato je prste in dlani nujno ohranjati suhe. Ker se dlani potijo, lahko pride do zdrsa in posledično izgube ravnotežja ali celo padca. Kolesarske rokavice imajo na notranji strani poseben material, ki zagotavlja dober oprijem.

Nekateri modeli so opremljeni celo s silikonskimi vložki, ki zagotavljajo več udobja tudi pri daljših turah in pri vožnji po neravnem terenu. Takšni vložki hkrati nudijo boljši oprijem in več udobja.

Zaščita pri padcu

Kolesarske rokavice sodijo tudi med zaščitno opremo. Pri padcu s kolesa se naše dlani namreč instinktivno razprejo in vedno nekako pristanemo na njih. Podobno kot pri padcu mačka vedno pristane na tačkah, le da se ljudje težko primerjamo z njo.

Moške kolesarske rokavice Sportful Matchy
Moške kolesarske rokavice Sportful Matchy (Extremevital.com)

Kolesar se pri padcu vedno vsaj rahlo poškoduje. Navadno gre prav za poškodbe zapestja in dlani, zato je velika razlika v kolikor pri padcu nosimo kolesarske rokavice ali ne. Te so na notranji strani posebej ojačane, nekaterim modelom je dodan tudi poseben material, ki rokam nudi še več zaščite.

Zaščita pred mrazom

Pravi kolesarji ne mirujejo niti takrat, ko so zunaj nekoliko nižje temperature. V tem primeru kolesarske rokavice pridejo prav tako tistim, ki se na kolesu odpeljejo v službo, kot tistim, ki to počnejo za trening. Običajne zimske rokavice so morda dobre za sprehod, za na kolo pač ne.

V tem primeru, bi se roke v njih potile in oprijem na krmilu bi bil precej slab. V kolesarski trgovini zase zlahka najdemo ustrezne zimske kolesarske rokavice, ki opravljajo enako vlogo kot druge, le da te pokrivajo tudi prste, so tople in pomagajo pri stabilnem oprijemu krmila.

Kako izbrati ustrezne?

Kolesarske rokavice preprečujejo, da bi nam roke s krmila zdrsnile zaradi potnih dlani in prstov, obenem nas varujejo pri padcu s kolesa. Nemalokrat se pri bolj napornem kolesarjenju na rokah pojavijo tudi žulji in odrgnine, do česar ne pride v primeru nošenja ustreznih kolesarskih rokavic.

Ženske kolesarske rokavice Sportful Matchy
Ženske kolesarske rokavice Sportful Matchy (Extremevital.com)

Te se morajo rokam natančno prilegati in ne smejo biti niti najmanj ohlapne ali pretesne. Prav to bi namreč lahko povzročilo odrgnine. Rokavice naj bodo izdelane iz kvalitetnega materiala, ki odvaja znoj s kože in zagotavlja maksimalen oprijem. Seveda pa je izbira tovrstnih rokavic odvisna tudi od načina kolesarjenja.

Cestni in gorski kolesarji

Rokavice za cestne kolesarje so običajno brez prstov, zagotavljajo suhe dlani in s tem boljši oprijem. So pa zasnovane tudi z mislijo na to, da cestno kolo nima blažilcev, kar pomeni, da se tresljaji in udarci zaradi neravne površine preko vilic prenesejo neposredno v roke, kar zna sčasoma postati precej boleče. Najboljše so tiste s silikonskimi vložki.

Gorski kolesarji pri svoji vožnji več tvegajo in pogostejši so padci, ki se največkrat zgodijo na neravnem terenu z različno podlago. V ta namen so rokavice izdelane iz posebej trpežnih materialov, pokrivajo dlani in prste ter so dodatno ojačane na mestih, kjer največkrat prihaja do poškodb oziroma stika s tlemi. Pri izbiri rokavic ne smemo izbrati ne premajhnih in ne prevelikih.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024