22 Jul 2024
Vodiči

Vodič za nakup športne prehrane za kolesarje

Vodič za nakup športne prehrane za kolesarje

Nekoč so nas Slovence imenovali za narod smučarjev in resnici na ljubo smo tako večkrat pravili tudi sami sebi. Danes pa lahko rečemo najmanj to, da smo še narod kolesarjev. Tisti profesionalni so celo med najboljšimi na svetu, rekreativci pa zagnani kot le kaj.

Na cesti težko srečamo kolesarja na cestnem kolesu, ki na sebi ne bi imel kolesarskega dresa, hlač, čevljev, čelade in vse druge dodatne opreme. Enako se ti kolesarji zavedajo tudi pomena vnosa energije, saj vendarle ne kolesarijo na izlet, ampak resno trenirajo in nabirajo kilometre.

Športna prehrana je ključna

Da je treba paziti, kaj se znajde na domačem krožniku, je jasno. V isti sapi pa je popolnoma jasno, da s krožnika žal ne pride dovolj tistega, kar telo med največjimi napori potrebuje. Na neki točki enostavno zmanjka goriva in energija pade na ničlo.

Takrat je ključnega pomena, da je pri roki nekaj, kar telo napolni z energijo za nadaljevanje treninga. In ne šele takrat, ampak že nekoliko prej, čeprav energijski izdelki delujejo zelo hitro. Vsak pozna svoje telo in dobro ve, kdaj je tisti trenutek, ko kazalec pokaže na rdeče.

Energijske ploščice za v vsak žep

Ena najbolj priljubljenih oblik dodatne energije za na pot so energijske ploščice. So majhne in lahke ter tako primerne za vsak žep. Tudi za tistega na hrbtu kolesarske majice. Takšna ploščica kolesarju v najtežjih trenutkih ponudi takojšen dvig energije.

Energijske ploščice SiS Go Energy Bar (40g)
Energijske ploščice Science In Sport – Go Energy Bar – 40 g (Extremevital.com)

Jasno je, da si pri resnem kolesarjenju ne moremo na kolesu privoščiti malice v obliki sendviča ali se ustaviti v bližnji restavraciji na kosilu. Energijska ploščica pa je lahko prebavljiva in vsebuje visoko koncentrirane ogljikove hidrate, ki odlično opravijo svojo nalogo. Pri tem pa gre še za okusen prigrizek in potešitev trenutne lakote.

Energijski geli za hiter vnos energije

Še ena zelo priljubljena oblika vnosa energije v telo kolesarja so tako imenovani energijski geli. Ti so pakirani v priročna pakiranja, iz katerih jih je enostavno zaužiti kar med vožnjo na kolesu. Tudi gel deluje podobno kot ostali energijski izdelki, je pa priporočljivo ob tem spiti še nekaj vode.

Energijski geli SiS Go Isotonic Gel (30x 60ml)
Energijski geli Science In Sport – Go Isotonic Gel – 30x 60 ml (Extremevital.com)

V nasprotnem primeru namreč pride do povečane koncentracije želodčne kisline, kar lahko vpliva na različne težave prebavnega sistema. So pa na trgu danes na voljo že tudi energijski geli z večjim deležem vode, kar zadevo precej omili oz. težave povsem prepreči.

Vedno dobrodošli energijski napitki

Kolesar med intenzivno vadbo potrebuje veliko tekočine, zato mora biti voda vedno prisotna na kolesu. Lahko pa se namesto vode pripravi tudi energijski napitek, ki bo deloval podobno kot energijski gel. Ker pitje poteka postopoma, se energija lepo in konstantno dovaja skozi ves čas.

Energijski napitki High5 Energy Source (2,2kg)
Energijski napitki High5 Energy Source – 2,2 kg (Extremevital.com)

Kvaliteten energijski napitek vsebuje visoko koncentracijo ogljikovih hidratov, zmešanih z ustrezno količino malto-dekstrina, kar v osnovi pomeni, da bo absorpcija zelo enostavna, dotok glukoze pa konstanten skozi celoten čas obremenitve.

Za kateri izdelek se odločiti?

Kot lahko vidimo, je izbor kar raznovrsten in lahko vsak poseže po viru energije, ki mu je bolj pri srcu. Učinek je praktično enak, je pa treba vsekakor paziti pri izboru izdelka. Ta naj bo visoko kvaliteten in od preverjenega proizvajalca. Ne želite si namreč ploščic, napitkov in gelov z dodanim navadnim sladkorjem, barvili in umetnimi okusi.

Ker je trgovin s športno prehrano v Sloveniji kar nekaj, z informacijami o izdelkih ne boste imeli težav. Pogovorite se s prodajalcem na prodajnem mestu, preverite forume ali prisluhnite prijatelju športniku, ki je proces informiranja in nakupa že dal skozi. Kupujte v specializiranih in preverjenih trgovinah.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024