25 Maj 2024
Vodiči

Vodič za nakup kolesarskih rokavic

Vodič za nakup kolesarskih rokavic

Kolesarska oprema vključuje kar nekaj izdelkov, ki so za prijetno in udobno poganjanje koles skoraj nujno potrebni. Na misel večini seveda najprej pade primerna vrsta kolesa, nato sledijo še udoben kolesarski sedež, kolesarka oblačila, obutev, očala ter zaščitna oprema in drugi dodatki.

Obvezen del kolesarske opreme so tudi rokavice. Še posebej v spomladanskem času so precej težko nosljive. Če tedaj nosimo klasične kolesarske rokavice s kratkimi prsti, nas lahko zebe. Če pa si nadenemo zimske, nam je lahko prevroče. V tem primeru so najbolj dobrodošle dolgoprste, a hkrati tanke. Takšne namreč omogočajo, da v dlani ne zakuhamo, oprijem balance pa ostaja varen.

Za vas smo pripravili kratek, a izjemno koristen vodič, ki vas lahko pripelje do izbire najprimernejših kolesarskih rokavic za vaše potrebe pri poganjanju pedal.

Razlogi za uporabo kolesarskih rokavic

Seveda kolesarske rokavice še zdaleč niso primerne samo za zimsko kolesarjenje, kot bi marsikdo mislil. Kolesarji jih lahko koristno uporabljajo skozi vse leto. Ta del opreme pa jim mora v prvi vrsti ponuditi visoko mero zaščite, udobja in nadzora.

Kolesarske rokavice s kratkimi prsti Castelli Entrata V
Kolesarske rokavice s kratkimi prsti Castelli Entrata V (Extremevital.com)

Glavna prednost rokavic za kolesarjenje je torej njihova učinkovita zaščita. Če se na primer zaletite ali padete s kolesa, vas pri tem rokavice lahko obvarujejo pred poškodbami. Vse kolesarske rokavice morajo ponuditi vsaj osnovno raven zaščite. Za gorske oz. MTB rokavice pa je značilno, da lahko ponudijo še veliko več – predvsem zaradi dodatnih ojačitev in bolj trpežnih materialov, iz katerih so narejene.

Koliko udobja vam rokavice med aktivnostjo lahko ponudijo, boste v resnici vedeli šele, ko se boste nekaj časa vozili brez njih. Pritisk zaradi prijemanja krmila ter tresljaji med kolesarjenjem lahko ustvarjajo precejšnje bolečine. Kakovostne kolesarske rokavice so opremljene s podlogo za dlani, ki učinkovito absorbirajo udarce za udobnejšo vožnjo.

Kolesarske rokavice z dolgimi prsti ION Traze Long
Kolesarske rokavice z dolgimi prsti ION Traze Long (Extremevital.com)

Potne roke in s tem mokro krmilo lahko zmanjšujejo vaš nadzor nad kolesom. Ravno zaradi tega so rokavice zasnovane s teksturiranimi dlanmi ter oprijemljivimi prsti. Roke tako v nobenem primeru ne drsijo in vedno lahko brez težav stisnete zavore. Še posebej za gorsko kolesarjenje je takšen oprijem nujno potreben.

Različni tipi kolesarskih rokavic

Kolesarske rokavice lahko razdelimo v več kategorij. Pravi tip tovrstne opreme pa se izbere predvsem na vrsto kolesarjenja. Na trgu so na voljo rokavice za:

  • cestno kolesarjenje,
  • kros MTB kolesarjenje,
  • gorsko kolesarjenje,
  • zimsko kolesarjenje,
  • rokavice s kratkimi prsti,
  • rokavice z dolgimi prsti.

Rokavice s kratkimi prsti so odlična izbira za kolesarjenje v toplejšem vremenu. Ker so brez prstov, ponujajo večjo zračnost, hkrati pa zagotavljajo dodatno plast blaženja med rokami in krmilom. Omogočajo tudi osnovno zaščito dlani v primeru padca.

Kako izbrati pravo velikost?

Pri izbiri kolesarskih rokavic je ključno prileganje oziroma primerna velikost. V nobenem primeru ta zaščitna oprema ne sme biti preozka ali preohlapna. Pretesne rokavice lahko povzročijo, da vam roke povsem otečejo. Prevelike pa skoraj vedno povzročajo žulje.

Kolesarske rokavice s kratkimi prsti Northwave Fast
Kolesarske rokavice s kratkimi prsti Northwave Fast (Extremevital.com)

Pred nakupom izmerite svojo roko, da se boste lahko odločili za primerno velikost kolesarskih rokavic. Natančno izmerite svojo dominantno roko. Držite jo ravno ter pri tem uporabite merilni trak, da boste lahko izračunali obseg dlani. Seveda je daleč najpametneje, da takšen postopek opravite kar v specializirani prodajalni s tovrstnimi izdelki, kjer vam dodatno pomoč lahko zagotovi izkušen in strokovno podkovan prodajalec.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024