18 Jul 2024
Vodiči

Vodič za nakup trenažerja za kolo

Vodič za nakup trenažerja za kolo

Zagotovo se tudi vi strinjate, da ni prijetnejšega in lepšega kot vožnja s kolesom po neokrnjeni naravi. Kljub vsemu pa je kolesarjenje na prostem precejkrat onemogočeno. Razlogov za to je lahko več, na primer pomanjkanje časa ali neugodne vremenske razmere. Odlična novica pa je, da v resnici lahko kolesarite tudi v zaprtem prostoru. Slednje je koristna informacija za vse tiste, ki kljub časovni stiski ali slabemu vremenu želite skozi celo leto ostati v odlični telesni formi. Lahko si namreč omislite trenažer za kolo.

Čeprav ste ob omenjenem verjetno pomislili na to, da je kolesarjenje znotraj doma lahko sila dolgočasno, pa se je na tem področju marsikaj spremenilo. Na voljo so namreč najrazličnejše programske opreme, ki učinkovito komunicirajo oziroma sodelujejo s trenažerjem. Sodobna tehnologija poskrbi za odličen nadzor upornosti trenažerja in stimulacijo prave proge.

Trenažer za kolo Tacx NEO 2 Smart
Trenažer za kolo Tacx NEO 2 Smart (Extremevital.com)

Tovrstna naprava za kolo vam celo omogoča, da se vozite v virtualnem okolju. Tako lahko izvajate kar skupinsko vadbo ali pa se v realnem času priključite tekmovanju. Dolgočasje je pozabljeno, kilometrina pa se hitro nabira. A še preden se odločite za nakup trenažerja za kolo, je dobro slediti nekaterim koristnim nasvetom, ki jih priporočajo strokovnjaki.

1. Klasični ali pametni trenažer za kolo?

Pri raziskovanju trenažerja za kolo kaj hitro lahko opazimo, da sta na voljo tako klasična vrsta kot pametni trenažer. Klasični ali tradicionalni trenažer je dobrodošel za posameznike, ki želijo voziti samo kolo in jih tehnologija ne zanima prav dosti. Praviloma je takšen trenažer cenovno dostopnejši, svoje delo pa prav tako opravi dovolj učinkovito. Slabost pa je torej ta, da se uporabnik naprave lahko precej hitro naveliča oziroma mu na njej postane dolgčas.

Po drugi strani pa pametni trenažer za kolo omogoča precej več in je zato tudi nekoliko dražja izbira. Ponuja veliko dodatne motivacije, ki lahko poskrbi za odlično zabavo v notranjih prostorih doma.

2. Različne podkategorije trenažerjev

Ne glede na to, ali boste za svoje cilje oziroma pričakovanja izbrali klasični ali pametni trenažer, vedite, da obstajajo še številne podkategorije omenjenih vrst. Na sploh torej velja, da so osnovni trenažerji primerni zlasti za manj zahtevne uporabnike, ki se na kolo v povprečju usedejo enkrat do trikrat na teden po pol ure ali največ eno uro. Med vadbo si krajšajo čas na primer s poslušanjem glasbe ali z gledanjem televizije.

Če vas bo zamikal pametni trenažer, boste lahko izbirali med trenažerji z obremenitvijo na zadnji plašč ter med napravami z direktnim vpetjem. Slednji zagotovo ponujajo najboljši približek vožnje v naravi. Odlično stimulirajo vožnjo v hrib oziroma v klanec, omogočajo najbolj natančne podatke o moči ter kadenci poganjanja kolesa. Primerni so torej za najzahtevnejše uporabnike. Kot smo že omenili, je ta vrsta trenažerjev povezljiva s številnimi aplikacijami za notranje kolesarjenje in omogoča kakovostno analizo podatkov.

3. V kateri prostor postaviti trenažer za kolo

Še zdaleč ni pomembno samo to, katero vrsto trenažerja za kolo boste pripeljali domov. Ključno je tudi to, kam boste napravo namestili. Strokovnjaki priporočajo, da vadbeno napravo postavite v dovolj hladen in zračen prostor. Zaradi statičnega kolesarjenja namreč prihaja do precej večjega segrevanja telesa kot v naravi. Slednje velja zlasti za daljše vožnje in večji napor. Dobro je tudi, da imate v prostoru, kjer je trenažer, ventilator, ki bo učinkovito poskrbel za hlajenje.

4. Kateri dodatki so še posebej dobrodošli?

Na trgu je na voljo izjemno pestra izbira trenažerjev, obenem pa tudi dodatkov zanje. Ti vam lahko pomagajo do še boljše uporabniške izkušnje. Ne nazadnje tudi do izdatne zaščite kolesa ter prostora, kjer opravljate aktivnost. Nepogrešljiv dodatek je zagotovo podloga, ki zmanjšuje hrup in vibracije, ki nastajajo pri kolesarjenju. Prav tako učinkovito povečuje stabilnost.

Podloga za kolesarski trenažer Tacx Rollable Trainer
Podloga za kolesarski trenažer Tacx Rollable Trainer (Extremevital.com)

Dobra izbira so tudi znojniki, ki se jih lahko namesti med krmilo ter sedež – za zaščito kolesa pred znojenjem. Neredko ima takšen dodatek tudi poseben zaščiten pedal za mobilni telefon. Za izenačitev višine sprednjega kolesa z zadnjim delom, vpetim v trenažer, pa poskrbijo podstavki za sprednje kolo. Ti uporabnika naprave postavijo v naraven položaj oziroma držo.

Na voljo so tudi nosilci za tablične ter manjše računalnike – za vse tiste, ki nimate možnosti postavitve naprave pred TV zaslon. Nosilec se lahko hitro in preprosto namesti na krmilo kolesa.

5. Ali je vaše kolo kompatibilno z izbranim trenažerjem?

A še preden pričnete izbirati oziroma posegati po dodatkih, najprej preverite, ali je izbrani trenažer sploh kompatibilen z vašim kolesom. V tem primeru vam bodo zagotovo najbolje svetovali strokovno podkovani ter izkušeni prodajalci v specializirani prodajalni s tovrstno opremo. Za vsa dodatna vprašanja so vam lahko na voljo tako v svojih fizičnih poslovalnicah kot na spletu.

6. Kje kupiti kakovosten trenažer za kolo?

Zagotovo se vam trenažer za kolo še najbolj splača kupiti v specializirani prodajalni. Pri nas je kar nekaj odličnih ponudnikov, med drugim tudi trgovina Extreme Vital. Ta je na voljo na kar štirih lokacijah, prav tako opremo v njej lahko nakupujete prek spleta.

Trenažer za kolo Tacx Boost
Trenažer za kolo Tacx Boost (Extremevital.com)

V športni trgovini Extreme Vital prisegajo na trenažerje proizvajalca Tacx, ki ponuja tudi ogromno dodatne opreme. Med izjemno priljubljene naprave se na primer uvršča notranji trenažer Tacx Boost, ki je nadvse priročen, tih in cenovno dostopen. Z njim boste skozi celo leto lahko vadili ter vzdrževali svojo kondicijo. Ima povsem preproste nastavitve, večnamenska opora srednjega kolesa pa omogoča povsem naraven kolesarski položaj.

Če torej želite kondicijo ohraniti tudi čez hladnejše zimske mesece, bo nakup trenažerja za kolo prava odločitev. Določite svoje želje in najvišjo ceno, ki ste jo za napravo še pripravljeni plačati, preverite različne modele in njihove specifikacije, za dodatne informacije pa se obrnite na prodajno osebje.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024